logo F1online.skF1online.sk

Hamilton videl nový monopost vo veternom tuneli: Dúfam, že budeme konkurencieschopnejší

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Lewis Hamilton sa na konci roka 2022 nevedel dočkať, až sezóna skončí a on sa bude môcť sústrediť na novú. Tá však nakoniec priniesla ešte väčšie sklamanie a sedemnásobný šampión sa ešte väčšmi tešil, že bude môcť staré auto hodiť za hlavu. Mercedes teraz čaká tretí pokus s monopostom W15 a pri jeho hodnotení si Hamilton dovolil aj opatrný optimizmus.

Krátko pred piatkovým odovzdávaním cien na galavečeri FIA sa Lewis zastavil aj v továrni Mercedesu, aby pozdravil tím a pozrel sa, ako pokračujú práce na vývoji nového stroja. V Brackley vraj panuje „pozitívna“ nálada, ktorú ešte okorenila spokojnosť s dosiahnutým druhým miestom v Pohári konštruktérov, a to napriek náročnému roku bez jediného víťazstva.

„Bol som veľmi zaneprázdnený,“ povedal Hamilton na tlačovej konferencii pred piatkovým odovzdávaním cien. „Bol to naozaj dlhý rok, ale dotiahol som všetky voľné skrutky a pracoval spolu s tímom. Bol som tam vo štvrtok, len aby som poďakoval všetkým za úžasnú prácu v priebehu sezóny. Je to mimoriadne obdobie roka, keď sa všetko končí a vy sledujete, kam sa budete uberať ďalej.“

V tejto dobe sa už dávno naplno pracuje na nových monopostoch, ktoré tímy 21. februára vyšlú prvýkrát na trať na začiatku bahrajnských predsezónnych testov. Je teda jasné, že práce už dávno nie sú len v počiatočnom štádiu. Aj keď sa to v tejto fáze ťažko posudzuje, a zvlášť pre pilota, Hamiltonovi sa páčilo, čo videl v Brackley.

„Vždy je to náročné posúdiť. Nie som inžinier alebo dizajnér, takže to nie je ľahké. Vždy je to však vzrušujúca časť roka. Videl som nové auto vo veternom tuneli, pretože sa tam zastavím vždy cestou do továrne, aby som videl vývoj monopostu, nech už sa nakoniec vydá akýmkoľvek smerom,“ hovorí Hamilton.

„Zastavil som sa tam, aby som sa pozrel, ako na tom sme. Keď sa tam nabudúce vrátim, bude to opäť celkom odlišné zviera. Plne však dôverujem všetkým, ktorí na tom pracujú. Dúfam, že v novej sezóne budeme oveľa konkurencieschopnejší,“ dodal Lewis.

Mercedes bude v prvom rade potrebovať omnoho lepší začiatok. V roku 2022 aj v roku 2023 sa veľmi skoro ukázalo, že niečo nie je v poriadku. Aj pre „rodinnú pohodu“ bude lepšie, keď sa to tentoraz podarí inžinierom poskladať hneď na začiatku, keďže v posledných dvoch rokoch zažili predsezónne testy plné problémov. Na tím bude v novom roku vyvíjaný nemalý tlak, aby všetko zaklaplo podľa pôvodných predstáv.

„V každej sezóne si zažijete vzostupy a pády. V tomto roku sme si už pri prvom výjazde na trať v Silverstone uvedomili, že pravdepodobne nebudeme bojovať o titul. Potom sme sa museli preorientovať, zresetovať svoje ciele a pracovať na tom, aby sme sa dotiahli,“ spomína Lewis.

„Podľa mňa bolo skvelé vidieť, že sa nikto v tíme nevzdal. Všetci zostali pozitívni, čo pre mňa bolo povzbudivé. Podľa mňa sa všetci učíme viac si vážiť tento okamih, vážiť si každého jednotlivca v tíme a naše výsledky. Keď sa konečne dostaneme na pódium, vážime si to možno viac ako kedykoľvek predtým,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia