logo F1online.sk

Brundle: Charles je najlepší v kvalifikáciách, jeho surová rýchlosť je lepšia než Sainzova

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Charles Leclerc v roku 2023 zdolal tímového kolegu Carlosa Sainza vo všetkých najdôležitejších štatistikách. Aj keď by ste mohli polemizovať, že víťazstvo španielskeho pretekára v Singapure „prebije“ horšiu kvalifikačnú, pretekovú a bodovú bilanciu v porovnaní s Leclercom, monacký pretekár stále pôsobil ako ten rýchlejší. S týmto záverom súhlasí aj bývalý pilot a dnes komentátor televízie Sky Martin Brundle.

Leclerc mal viac smoly a asi urobil aj viac chýb, ale vďaka fantastickému záveru roka nakoniec v celkovom hodnotení predstihol Carlosa Sainza. Išlo o dôležité interné víťazstvo, aj keď sa Charles tváril, že mu záležalo len na celkovom druhom mieste v Pohári konštruktérov. Záver roka bol však pre Leclerca a jeho pozíciu vo Ferrari nesmierne dôležitý.

„Už dlho som fanúšikom Carlosa Sainza, pretože sa mi páči jeho duch a dobre poznám jeho otca a mentalitu Carlosa Sainza staršieho. Môžete vidieť, že Carlos sa pomaly približuje,“ povedal Martin Brundle pre televíziu Sky pri ohliadnutí sa za sezónou 2023. „Podľa mňa však má Charles lepšiu surovú rýchlosť. Keď mám povedať úprimne, dalo by sa tvrdiť, že pri pohľade na niektoré jeho pole position bol možno najrýchlejším jazdcom na štartovom rošte v roku 2023. Ani jedno z posledných dvanástich kvalifikačných víťazstiev však nepremenil na víťazstvo v pretekoch.“

„Nie je to všetko len jeho vina. Myslím si, že veľkú úlohu v tom zohrali Verstappen, monopost Ferrari a jeho spoľahlivosť, niekoľko pochybných strategických rozhodnutí a pod. Podľa mňa tu máte dvoch rozdielnych jazdcov. Charles je veselý a bezstarostný, kým Carlos to vie poskladať dokopy a preto vyhral preteky v Singapure,“ analyzuje uplynulú sezónu v podaní jazdcov Ferrari Brundle.

„Podľa mňa je to naozaj vzrušujúca jazdecká dvojica. Všetci zúfalo držíme palce a dúfame, že všetky tieto tímy dokážu znížiť stratu na Red Bull. Majú všetko, čo potrebujú, aby dokázali vyhrať viac pretekov,“ dodal bývalý pilot Benettonu či McLarenu.

Na otázku, čo Ferrari potrebuje, aby mohlo v roku 2024 bojovať o titul, však už Brundlova odpoveď znela o trochu zložitejšie. „Z každého rožku trošku. Potrebujú viac výkonu, viac prítlaku, lepšie stratégie – Charles musí menej búrať – a jednoducho maximalizovať plný potenciál všetkého, čo majú k dispozícii.“

Súvisiace články