logo F1online.sk

Hamilton žiada zmenu vo vedení FIA: Niečo také je skrátka neprijateľné

Susie Wolffová Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Ani po skončení sezóny si Medzinárodná automobilová federácia neodpustila ďalšie fiasko a ďalšiu kontroverziu, keď sa rozhodla preverovať čestnosť manželov Wolffovcov na základe mediálnych špekulácií. Bez dôkazov a bez otázok vypustili do sveta, že ich preverujú. Zo strany FIA to bolo veľmi neopatrné a dalo by sa povedať, že až hlúpe. Nemôžeme sa preto čudovať, že miesto poctivosti a čestnosti Tota Wolffa a jeho manželky sa rieši poctivosť a čestnosť Medzinárodnej automobilovej federácie.

To všetko sa odohralo v predvečer galavečera FIA, na ktorom sa budú udeľovať ceny za rok 2023. Súčasťou ceremoniálu boli, samozrejme, aj mediálne povinnosti, ktoré prezident Medzinárodnej automobilovej federácie zo zdravotných dôvodov vynechal. Pilot Mercedesu Lewis Hamilton sa na tlačovej konferencii zúčastnil a bolo jasné, že hlavná pozornosť bude smerovaná na nedávne podozrenie Susie Wolffovej z vynášania dôverných informácií.

„Bol to náročný týždeň,“ priznal Hamilton pred galavečerom FIA, na ktorom sa zúčastnil ako celkovo tretí muž majstrovstiev sveta. „Povedal by som, že je to sklamanie, keď vidíte, ako riadiaci orgán spochybňuje čestnosť jednej z najúžasnejších líderiek, aké náš šport kedy videl. Susie Wolffovú obvinili len tak, bez otázok, bez dôkazov a s jednoduchým ‚prepáčte‘ na záver.“

„Niečo také je skrátka neprijateľné. V tomto športe máme množstvo úžasných ľudí, ktorí odvádzajú vynikajúcu prácu. Prebieha neustály boj o zlepšenie rozmanitosti a inklúzie v tomto odvetví. Zdá sa však, že niektoré osoby vo vedení FIA sa nás snažia zatlačiť späť, keď sa my snažíme urobiť krok vpred. To sa musí zmeniť,“ vyzýva Hamilton.

Skutočne sa nebudeme čudovať, keď opäť zaznejú hlasy volajúce po skončení prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema. Problém je, že z jeho funkcie ho nejde len tak odvolať. Preto sme zvedaví, ako sa to vyvinie, keďže už vlani mali ľudia vo Formule 1 súčasného prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie plné zuby.

Lewis vychválil vodcovské schopnosti svojho šéfa

Hamilton na tlačovke taktiež vyzdvihol svojho šéfa Tota Wolffa a vyjadril nádej, že Mercedes sa v budúcom roku vráti do boja na čele. Po dvoch rokoch plných sklamaní sa znesie na plecia tímu a jeho lídrov nemalý tlak. Mercedes tentokrát nesmie zaváhať a potrebuje dobrý štart do novej sezóny.

„Toto Wolff je skvelý líder. Poznáme sa už dlho a do Mercedesu sme prišli v rovnakom čase. Pre nás oboch to bola zaujímavá cesta a obaja sme rástli spolu s tímom. Nestratil ani štipku svojej súťaživosti. Vidíte to aj v televízii, ako sedí za svojím malým stolom v garáži,“ hovorí Hamilton na adresu svojho šéfa.

„Snaží sa nájsť rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom. Myslím si, že v tomto smere odviedol naozaj skvelú prácu. Naďalej tlačí všetkých dopredu. Je to veľmi, veľmi prístupný líder a myslím si, že ľudia sa s ním dokážu stotožniť, s jeho emóciami aj s jeho ťahom na bránu,“ pokračoval sedemnásobný šampión.

„Je veľmi chápavý. Pre nikoho v tíme to nebolo ľahké obdobie, keď sa o niečo snažíte, ale nejde to úplne podľa vašich predstáv. Veľa sme sa toho však naučili a som naozaj hrdý, keď vidím pokrok, ktorý urobil ako jednotlivec aj ako človek,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články