logo F1online.sk

Pérez vie, čo je kľúčom k novej zmluve s Red Bullom: Musím byť konzistentný

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Sergio Pérez má za sebou pravdepodobne najnáročnejšiu sezónu vo svojej doterajšej kariére. Jeho neschopnosť postúpiť do tretej časti kvalifikácie s najdominantnejším monopostom všetkým vyrazila dych. Jeho osobu tak po celý rok obklopovali špekulácie, ktoré väčšinou odrazil tvrdením, že predsa má platnú zmluvu aj na rok 2024. Tento argument však už prestáva platiť.

Pérez začal sezónu dobre a nikto sa na jeho budúcnosť nespytoval. Po víťazstve v Azerbajdžane a pole position v Miami sa o ňom skutočne hovorilo ako o kandidátovi na titul. Počas víkendu v Barcelone však začal jeho postupný zosun, ktorý vyvrcholil až jesennými špekuláciami o konci jeho kariéry. Pérez vie, že ak sa im chce tentokrát vyhnúť a zaistiť si ďalšiu budúcnosť v Red Bulle, musí byť dostatočne rýchly od začiatku do konca.

„Chcem byť konzistentný a vybudovať si platformu,“ povedal v rozhovore pre Motorsport.com. „Tento rok nám chýbal progres. Začal som naozaj dobre a bol som na rovnakej úrovni ako Max. Skrátka som sa však nedokázal vyvíjať v priebehu sezóny. Dokonca som niekedy nielenže neurobil krok vpred, ale priam cúvol. Mojou hlavnou prioritou je teda napredovať v priebehu sezóny.“

Pérez vie, že mal v roku 2023 rovnaký problém ako v sezóne 2022. Keď tím nasadil nejaké vylepšenia a auto pozmenil, prišiel prepad formy. Prispôsobenie jazdeckého štýlu jedinečným požiadavkám vývoja Red Bullu bol preňho problém, zatiaľ čo jeho tímový kolega Max Verstappen to zvláda bez väčších problémov. Mexičan nedokázal v piatkových tréningoch vhodne nastaviť svoj monopost, čo ho v sobotu a v nedeľu postavilo pred herkulovskú úlohu.

V roku 2023 začali problémy v Barcelone, kde Pérez nepostúpil do Q3. Na ten víkend spomína: „Mal som pocit, že auto je iné a musel som pri jazde oveľa viac premýšľať než predtým. Bol to trochu zvrat v mojej sezóne.“

„Začiatok roka a prvých päť alebo šesť pretekov sa nám darilo, ale potom sme nedokázali napredovať spolu s autom. To mi v tejto sezóne chýbalo a chcem to výrazne zlepšiť smerom do budúceho roka. Vďaka týmto problémom som skutočne oveľa lepšie pochopil, ako som nastavoval auto a ktorým smerom sa musím uberať, keď sa objavia komplikácie. Myslím si teda, že v budúcom roku nás to určite posilní,“ dodal Pérez.

Využiť k tomuto účelu vraj chce aj zimnú prestávku. „Počas zimy si spolu s inžiniermi nájdeme čas, aby sme si všetko prešli. Okrem toho sa sústredíme aj na to, aby sme dokázali napredovať počas sezóny. Myslím si, že to je hlavné. Pri pohľade na začiatok roka je jasné, že by sme mali oveľa lepšiu sezónu, keby sme dokázali napredovať,“ odkázal Mexičan.