logo F1online.sk

Tímy svorne prehlasujú, že Wolffovcov neudali. S myšlienkou prišiel prekvapivo Horner

Toto Wolff a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

V utorok večer otriasol svetom F1 škandál. Časopis Business F1 totiž do éteru vypustil, že tak Toto Wolff, ako aj jeho manželka Susie Wolffová, majú disponovať neoprávnenými informáciami. Rakúšan sa má prostredníctvom svojej nežnej polovičky dostávať k poznatkom z prostredia FOM, zatiaľ čo Škótka údajne o tom, čo prebieha na stretnutiach šéfov tímov, informuje FIA. Po tom, čo celú vec začala vyšetrovať Medzinárodná automobilová federácia, sa Wolffovci voči týmto tvrdeniam takmer okamžite vyhradili. A formulová verejnosť na čele s tímami svorne prehlasuje, že stojí za nimi.

V utorok večer sa kauzou „Wolffgate“, ktorú započal spomínaný magazín, začala zaoberať aj FIA – a to vraj na základe sťažností tímov, ktorým prekážalo, že Toto Wolff disponuje informáciami, ktoré by mu známe byť nemali. Prvý z celkov, ktorý poprel, že by voči Wolffovcom kul nejaké pykle, bol Red Bull na čele s Christianom Hornerom.

„Môžeme potvrdiť, že sme FIA nepodali žiadnu sťažnosť týkajúcu sa obvinenia z prenášania informácií dôverného charakteru medzi šéfom tímu F1 a členom FOM. Radi a hrdo podporujeme F1 Academy a jej výkonnú riaditeľku (Susie Wolffovú, pozn. red.), a to prostredníctvom nášho záväzku, ktorým je od budúceho roka sponzorovanie jednej z účastníčok súťaže, ktorá bude pretekať v našich farbách,“ stojí vo vyhlásení tímu.

Rovnaký postoj ako Red Bull zaujali aj ostatné z tímov štartového poľa – pochopiteľne s výnimkou Mercedesu, ktorého šéf je jednou z hlavných postáv celej kauzy. Stajne dokonca prevzali stanovisko celku z Milton Keynes od slova do slova.

Christian Horner sa k celej problematike vyslovil aj vo vlastnom mene, a to ešte pred zverejnením tímového vyhlásenia: „Na trati síce prechovávame rivalitu, ale FIA sme nepodali žiadnu oficiálnu sťažnosť, a to ani na Susie, ani na Tota a ani na Mercedes.“

„Red Bull sa v F1 Academy angažoval od jej vzniku najviac, a to až do takej miery, že dve stajne Red Bullu budú pozostávať až z troch áut,“ povedal na obhajobu svojho tímu  Horner pre Sky Sports News.

„So Susie úzko spolupracujeme, v F1 Academy odvádza skvelú prácu. Myslím si teda, že nás, podobne ako ostatných, dosť prekvapilo vyhlásenie, ktoré vyšlo včera večer. Určite však nebolo podnietené, vyžadované alebo vyvolané Red Bullom,“ doplnil Horner, ktorý sa napriek určitým nezhodám tentokrát postavil jasne na stranu svojho najväčšieho rivala – Tota Wolffa.

Súvisiace články