logo F1online.sk

Verstappena úspech nezmenil, tvrdí Horner. Stále je hladný po víťazstvách

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

Niektorí ľudia sa po dosiahnutí úspechu zmenia – stanú sa namyslenými, arogantnými alebo napríklad spohodlnejú. Nič také sa však nevzťahuje na Maxa Verstappena, ktorý je podľa mienky Christiana Horner tým istým chalanom, akým bol pred ziskom prvého titulu. Šéf Red Bullu sa domnieva, že v Holanďanovi aj naďalej drieme „hladný žrút“, ktorý si chce zakaždým odhryznúť čo najväčšie sústo koláča.

Už po niekoľkých pretekoch uplynulého ročníka bolo zrejmé, že Red Bull v roku 2023 v boji o titul nikto nevyzve. Len málokto sa však spočiatku nazdával, že by mohla byť dominancia tímu z Milton Keynes až taká zdrvujúca – vrátane „lodivoda“ stajne Christiana Hornera.

„Média sa ma už po troch pretekoch pýtali: ´Myslíte si, že v tomto roku môžete vyhrať všetky preteky?´“ povedal šéf Red Bullu, ktorého zverenci triumfovali na všetkých podujatiach s výnimkou Singapuru, kde „malivokárom“ vypálilo rybník Ferrari. Hornera však táto skutočnosť zrejme ktovieako netrápi. „Rovnako šialené je vyhrať aj 21 z 22-dvoch pretekov,“ poznamenal Brit.

„Max viedol viac ako 1000 kôl, vyhral devätnásť pretekov, prekonal rekord McLarenu z roku 1988 a rovnako tak prekonal náš vlastný rekord Sebastiana Vettela (v počte víťazstiev za sebou, pozn. red.) z roku 2013. Taktiež mal najvyššiu mieru výhier a viedol všakovaké možné štatistiky. Toto auto sa zapíše do histórie, a myslím si, že na dosť dlhú dobu ako najúspešnejšie auto v histórii Formuly 1,“ povedať s hrdosťou v hlase Horner.

Napriek tomu, že Red Bull bol v roku 2023 takmer bezchybný, je podľa Hornera stále na čom pracovať. Veci sa totiž v živote môžu behom chvíle zmeniť, obzvlášť, keď pôsobíte v takej na detaily zameranej súťaži, akou je Formula 1.

„Stále jestvuje priestor na zlepšovanie sa,“ poznamenal Horner, ktorý uznal, že na okruhu Marina Bay ťahal jeho tím za jasne kratší koniec. „Singapur bol výnimočným víkendom, ale zároveň užitočnou lekciou, že sa veci môžu rýchlo zmeniť.“

Čo sa však nemení, je vyššie ospevovaný Max Verstappen. Holanďan je na základe Hornerovho úsudku nohami stále pevne na zemi a zároveň je aj naďalej hladný po úspechoch a plný odhodlania.

„Nazdávam sa, že jeho prístup bude v budúcom roku úplne rovnaký,“ utrúsil Horner. „Za posledných štyri alebo päť rokov sa vôbec nezmenil. Je to pretekár, ktorý chce pretekať a vyhrávať. Je zajedno s autom, má množstvo prirodzených schopností a prechováva sebadôveru vo vlastné schopnosti.“

„Myslím si, že sa bude usilovať pokračovať v nastolenom trende. Teraz je na nás, aby sme mu poskytli nástroje na to, aby to dokázal. Dúfajme, že si z tohto auta vezmeme aj nejaké ponaučenie a aplikujeme ho na RB20,“ zakončil Horner.

Súvisiace články