logo F1online.sk

Pérez neuvažuje o konci: Nechcem odísť takto

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Sergio Pérez má za sebou pravdepodobne najťažšiu sezónu v kariére. Ani v roku 2020, keď mu hrozil nedobrovoľný odchod z Formuly 1, sa zrejme takto nestrachoval. Úľavu mu priniesol až záver roka, keď sa mu podľa vlastných slov podarilo posunúť veci výrazne dopredu.

Za bod obratu označil mexický pretekár Veľkú cenu Kataru, na ktorej ledva zabodoval. Tá bola v prudkom kontraste s pretekmi v Baku, keď odvrátil ataky Maxa Verstappena a ujal sa vedenia v šampionáte. Na ďalšom podujatí v Miami štartoval z pole position, ale práve tieto preteky priniesli zlom. V Barcelone začala jeho negatívna šnúra, keď nenakukol do Q3 päťkrát v rade. Prečo teda čakal až do Kataru, kde skončil desiaty s 80-sekundovou stratou na tímového kolegu?

„Pretože Katar bol môj najhorší víkend za dlhú dobu, pravdepodobne tiež najhorší víkend, aký som zažil vo Formule 1,“ prehlásil Pérez v rozhovore pre Motorsport.com. „Bolo to naozaj také slabé, že som si povedal: ‚Nemôže to byť také strašné. Určite sa niečo deje.‘ Keď máte dvoje preteky za dva týždne, tak nemáte dosť času, aby ste sa všetkým prelúskali. Mal som pocit, že potrebujem nejaký čas, aby sme pochopili, ktorou cestou sme išli.“

„Očividne sme nabrali nejaký deficit po stránke nastavenia auta. Pohrávali sme sa s ním víkend čo víkend a nedokázali sme napredovať. Keď sme to vyriešili, dokázali sme pochopiť mnoho vecí, ktoré sme sa snažili kompenzovať. V podstate to znamenalo, že sme veci nerobili správne,“ vysvetľuje mexický pretekár.

„Na jednej strane to bolo naozaj dobré. Samozrejme, nebolo dobré, čo sa stalo a čo tomu predchádzalo, ale svojím spôsobom bolo dobré, že to náš tím posilnilo,“ dodal Pérez.

Nepatrí k tým, ktorí utekajú z boja

Ten sa v tomto roku musel vysporiadať nielen s vysokými porážkami a prepadom formy, ale tiež s nikdy nekončiacimi špekuláciami. Jeho budúcnosť bola spochybňovaná prakticky týždeň čo týždeň. Ak sa mu nedarilo, dohady zakaždým silneli. Nakoniec to vyzerá, že všetky ataky ustál a sezónu 2024 predsa len začne ako pilot Red Bullu. Nikdy ho však vraj ani nepadlo, že by odišiel sám a dobrovoľne.

„Nie, pretože to by bola najľahšia úniková cesta v ťažkých časoch,“ hovorí Pérez. „Nie som typ človeka, ktorý by sa vzdal v tejto fáze kariéry a chcel odísť takto. Nad niečím takým by som nikdy ani neuvažoval.“

„Uvedomujem si svoj diel zodpovednosti a nie som človek, ktorý by obviňoval ľudí okolo seba za výsledky. Na konci dňa som to ja, kto preberá zodpovednosť a tiež som to bol ja, kto potreboval zvrátiť celú situáciu,“ povedal Mexičan.

Nad špekuláciami, ktoré obklopujú jeho osobu, nikdy nepremýšľal. Vraj ani prípadné nasadenie Daniela Ricciarda mu nerobí vrásky. „Ak mám byť úprimný, ako jazdec som o tom vôbec neuvažoval. Viac som sa sústredil na to, aby som si užíval svoje víkendy. Niektoré boli také náročné, že ma nebavili. Som tu, pretože stále milujem a baví ma, čo robím. Preto som naozaj chcel celú situáciu zvrátiť,“ hovorí Pérez.

„Počas niekoľkých mesiacov som zažil naozaj ťažké chvíle. Z boja o titul som sa dostal do divokých vôd a nedokázal som v aute nabrať sebadôveru. Keď však chcete byť pilotom Red Bullu, musíte byť psychicky odolní. V tomto ohľade ma to posilnilo. Zo zlých dní sa toho naučíte oveľa viac ako  z dobrých dní,“ uzavrel Pérez.