logo F1online.sk

Marko: Pérez má smolu, že stojí proti talentu, ktorý sa rodí raz za sto rokov

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Diskusia o kvalite Maxa Verstappena a „nekvalite“ Sergia Péreza by sa dala viesť donekonečna. Faktom však je, že skutočne nevieme a nikdy sa ani nedozvieme, aké sú skutočné kvalitatívne rozdiely medzi jednotlivými jazdcami na rošte. Dá sa na to pozerať z toľkých uhlov a v hre je toľko premenných, že sa to nedá zmerať. Taký Helmut Marko vám však vždy povie, že za všetkým je jazdecká kvalita Maxa Verstappena a trápenie Sergia Péreza nie je trápením, ale dôkazom jazdeckej geniality holandského pretekára.

Toto Wolff na konci tejto sezóny prehlásil, že Verstappena a Péreza rozhodne nedelí sekunda, ako sme to niekoľkokrát videli v tejto sezóne. Už neraz v minulosti zaznelo, že skutočne elitný pretekár sa vďaka svojmu talentu a schopnostiam dokáže postarať o také dve alebo tri desatiny sekundy na kolo. Keď teda vidíme vo Formule 1 veľké časové rozdiely medzi tímovými kolegami, rozhodne to nemôžeme pripísať len schopnostiam či talentu, ale do hry vstupujú aj faktory ako koncepcia monopostu, jazdecký štýl, pneumatiky a pod.

Pérez však v tejto sezóne vyzeral pri Verstappenovi ako netalentovaný hlupák, ktorým však rozhodne nie je. Devätnásť víťazstiev oproti dvom, 575 bodov oproti 285, to sú rozdiely, ktoré nemajú jednoduché vysvetlenie. Rovnako tak rekordy Maxa Verstappena a Red Bullu, ktoré Helmut Marko pre OE24 okomentoval slovami: „Niečo také je unikátne. Ktovie, či to bude niekedy možné zopakovať.”

Všetky tie čísla a rekordy, ktoré by sme popisovali a menovali veky, majú podľa rakúskeho veterána jasné vysvetlenie. „Máme skvelé auto a vysoko motivovaný tím. Rozhodujúcim faktorom pri tejto dominancii, a uvedomuje si to stále viac a viac ľudí, je však faktor Max Verstappen. Sergio Pérez bol zhadzovaný, ale je to špičkový jazdec. Mal len tú smolu, že jeho tímovým kolegom je talent, ktorý sa rodí raz za sto rokov,“ vyhlásil Marko.

V sezóne 2023 sa prekonávali rekordy, ktoré boli považované za neprekonateľné. Ostatne, to sa hovorilo o mnohých zápisoch, ale v tomto roku padli rekordy platné dobrých sedemdesiat rokov. Za taký sa považovalo aj 91 víťazstiev Michaela Schumachera, ktorý však dokázal prekonať Lewis Hamilton. Aj ten však môže raz padnúť.

„Maxovi verím, že by to dokázal prekonať. Je veľmi pravdepodobné, že bude ďalej vyhrávať tituly majstra sveta, ale nemyslím si, že je možné, aby sa zopakovala ďalšia takáto sezóna s 21 víťazstvami v 22 pretekoch,“ skonštatoval poradca Red Bullu.

Ten tiež dostal v ostatnom čase veľmi populárnu otázku, či ho veľmi štvú preteky v Singapure. Predsa len, dokonalosť bola na dosah ruky, ale podobne ako Mercedesu v roku 2016 (v Španielsku sa zrazili Hamilton s Rosbergom a v Malajzii odišiel motor), ani Red Bullu sa nepodarilo dosiahnuť stopercentnú úspešnosť, keď tím doplatil na úskalia trate, ktorej sa od počiatku sezóny obával.

„Vždy som hovoril, že keď nezaváhame ani v Singapure, tak som optimistický, že sa nám to môže podariť. Pred víkendom sme sa však nechali na simulátore zviesť na scestie a nezvládli sme kvalifikáciu. V pretekoch sme boli opäť rýchli, ale predbiehanie bolo na tomto mestskom okruhu takmer nemožné,“ povedal Marko.