logo F1online.sk

Stroll drží stranícku líniu. Vraj tiež netušil, že môže mať COVID-19

Lance Stroll
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2020

Ďalším zástupcom Racing Pointu, ktorý mal čo vysvetľovať po kauze netestovania v Eifeli, je sám zasiahnutý Lance Stroll. Aj napriek tomu, že mal symptómy podobné chrípke, cítil sa byť unavený a mal “žalúdočné problémy”, na test nešiel. Vraj si nemyslel, že by mohol mať koronavírus.

“Nemám ani poňatia, ako som ho mohol dostať,” otvoril tlačovku v Algarve Lance Stroll. “Odletel som domov do Švajčiarska, kde som bol v nedeľu večer otestovaný. Môjho otca taktiež otestovali. Obaja sme mali v nedeľu večer vo Švajčiarsku pozitívny výsledok.”

Lawrence Stroll sa vraj po prekonaní choroby cíti “výborne”. Podľa portálu crash.net, pre ktorý sa vyjadril hovorca Aston Martinu, kanadský biznismen nemal žiadne príznaky a po uplynutí desaťdňovej karantény sa vracia do práce. Vírus mali dostať na rôznych miestach, pretože až do rozhodujúcej nedele sa nestretli.

Lance Stroll na rozdiel od svojho otca symptómy mal, je preto prekvapením, že dokonca aj po konzultácii so svojím doktorom dospeli k záveru, že opakované testovanie na koronavírus nie je nutné.

Rodák z Montrealu na margo prejavov choroby nezachádzal príliš do detailov. “Mal som žalúdočné problémy, nepôjdem do detailov toho, čo všetko to zahŕňa, čo to znamená,” defenzívne odpovedal Stroll. Ak by totiž priznal, že mal hnačku, šlo by jednoznačne o jeden z prejavov ochorenia, na ktoré nezabudla ani FIA vo svojich protokoloch ohľadom koronavírusu.

Ako už šéf tímu prezradil, všetko telefonicky konzultoval s lekárom. “Hovoril som s mojím súkromným doktorom. Nemyslel si, že by to bol COVID. Preto som na druhý deň odletel domov. Vedel som, že nebudem pretekať. Potom som mal svoj bežný test na koronavírus, ktorý zvyknem mať v nedeľu večer po súťažnom víkende.”

Teraz už však uznáva, že mal ísť na test aj skôr. “Krásne na tom je, že po vojne je každý generál. Vtedy som nevedel, že mám COVID, nemyslel som si, že ho mám. Ako som už povedal, mal som rovnaké symptómy už od Ruska. Necítil som sa dobre, mal som žalúdočné problémy a mal som dva negatívne testy. V Nemecku som mal žalúdočné problémy, a tak som nepredpokladal, že mám COVID.”

“Pozerajúc sa na to takto spätne, áno, mal som ho a mal som sa dať otestovať. Ako som však povedal, hovoril som s doktorom a dospeli sme k záveru, že si nemyslíme, že by to bol COVID. Preto som absolvoval len bežný test. Prišiel som na víkend, mal som negatívny test, a teda zelenú pretekať. Môj ďalší plánovaný test bol v nedeľu večer na konci víkendu. Držal som sa toho plánu potom, čo sme dospeli k záveru, že to nie je COVID — po rozhovore s doktorom.”

FIA si po tomto incidente zrejme uvedomila, že testovať ľudí v nedeľu večer po skončení súťažného víkendu sa míňa účinku, a tak do budúcna zakázala testovanie v nedeľu. Ak by niekomu pripadol piaty deň od predchádzajúceho testu na nedeľu — a teda mal by sa dať otestovať znovu —, po novom to bude musieť stihnúť už o deň skôr, teda v sobotu do 14:00.

Na víkend je Stroll pripravený. “Cítim sa dobre, mal som veľmi mierne príznaky. Nemal som vážne ťažkosti a som rád, že som späť. Teším sa na tento víkend. Bol som v izolácii a väčšinu času som veľmi netrénoval. Ku koncu, keď som sa začal cítiť lepšie, som sa do toho pomaly vracal.”

“Doma som robil nejaké veci — nejaké silové cvičenia, naskočil som na stacionárny bicykel, len som sa snažil rozbehnúť. A od pondelňajšieho negatívneho testu som naštartoval aj kondičný tréning. Cítim sa dobre, som v skvelej forme a teším sa na to, ako sa zajtra posadím do auta,” doplnil Kanaďan.

Súvisiace články