logo F1online.sk

Ricciardo vysmial pokrytca Sainza: Veď on s tým začal!

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Dalo sa zabrániť vypadnutiu Carlosa Sainza už v Q1? Rozhodne dalo. Španielsky pretekár však po kvalifikácii tvrdil, že na jeho konci sa podieľali aj nedisciplinovaní kolegovia, nie len neskoré opustenie garáže a skompromitované prípravné kolo. Trochu sa teda oboril na svojich súperov, ktorí mu podľa jeho názoru úmyselne zavadzali. Tieto jeho slová sa stretli s poriadne ironickou odozvou zo strany Daniela Ricciarda.

Sainz bol po kvalifikácii dosť nespokojný s počínaním svojich kolegov, ktorí práve dokončili svoje rýchle pokusy a prepúšťali pilotov za sebou. „Myslím si, že ten Mercedes (Georgea Russella, pozn. red.) to urobil schválne. V piatej zákrute sa zaradil predo mňa, Alpine (Pierra Gaslyho, pozn. red.) to urobil v druhej a tretej zákrute,“ vyhlásil španielsky pretekár.

Pri pohľade na palubné zábery je však jasné, že Sainz preháňa. Keď Oscar Piastri nedostal za svoje počínanie v Q3 trest, tak Gasly s Russellom rozhodne neurobili nič zlé. Carlos však nástojil na svojom a tvrdil, že súperi ho „pripravili o pár desatín a pravdepodobne aj postup do Q2“, pričom podľa jeho názoru to urobili schválne.

„Vieme, že keď sa budete v zákrute držať dve sekundy pred súperom, stratí tým desatinu alebo dve. Všimol som si, že keď je to v Q1 alebo Q2 tesné, súperi úmyselne generujú trochu špinavého vzduchu, aby tým spôsobili časovú stratu. Nie je to považované za blokovanie súpera, pretože nepotrebujete zdvihnúť nohu z plynu. Generujete tým však špinavý vzduch a pokazíte jazdcovi za vami prejazd zákrutou,“ trvá na svojom Sainz.

Keď sa o týchto slovách dozvedel pilot AlphaTauri Daniel Ricciardo, len sa blahosklonne usmieval. Sainzovi, o ktorom ironicky poznamenal, že ho „tento víkend nemôže rozčúliť“ povedal, že súperov obviňuje zo správania, ktoré je jeho špecialitou. „On je obyčajne ten, kto ostatných na trati rozčuľuje,“ prehlásil Austrálčan.

Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Stačí si spomenúť na piatkový tréning, keď pilot Ferrari zavadzal Oscarovi Piastrimu. „Typický Carlos, len sa fláka uprostred trate. Vidím, že nič sa nezmenilo,“ povzdychol si Piastri do vysielačky, ktorého slová dokonalo dokumentujú vyhlásenia jeho krajana.

Ricciardo pritom žartoval, že Sainza, ktorý bude v nedeľu štartovať hneď za ním, požiada, aby do prvej zákruty vôbec nebrzdil, „naštval pár ľudí a tým mi pomohol v pretekoch“. Obvinil ho pritom z ukážkového pokrytectva. „Neviem, prečo to robí, ale vždy to robí. Nechápem to. Možno si z nás len robí srandu, ale on je ten, o ktorom všetci hovoria pri obmedzovaní súperov. Čo nechcete, aby robili vám, nerobte ani vy im. On to však začal,“ vyhlásil pilot AlphaTauri.

Ako jeden z najskúsenejších na rošte pritom priznal, že jazdci sa navzájom radi provokujú. Zvlášť v juniorských sériách sa týmto spôsobom vydobýja rešpekt, keď súperovi neuhnete ani v prípravnom kole. Podľa Ricciarda sa to robí aj vo Formule 1, ale takmer výhradne v tréningoch. „Vieme, čo robíme,“ uškrnul sa Daniel. V kvalifikácii by však bolo zbytočné riskovať penalizáciu.

„V tréningu je to ešte frustrujúcejšie, pretože si poviete, že predsa nebojujeme o pozície. V kvalifikácii za to pravdepodobne dostanete trest, ale v tréningu viete, že sa to súperovi prepečie. Všetko je však v poriadku. Je to dobrý chlap. Mám ho rád. Dobrá práca, Carlos. V pretekoch sa posunieme skrz pole dopredu,“ dodal Ricciardo.

Súvisiace články