logo F1online.sk

Norris skritizoval samého seba: Odvádzam nanič prácu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 11. 2023

Ďalšia pokazená sobota. Lando Norris bol v prvej i druhej časti kvalifikácie pomerne blízko za Maxom Verstappenom, no v kľúčovej chvíli mu to opäť nevyšlo. Z jeho úst zazneli smerom na vlastný výkon veľmi tvrdé slová.

Lando Norris býva pri mikrofónoch zväčša zhovorčivý, dnes však jeho rozhovor pre F1.com svojou dĺžkou pripomenul známe lakonické vyjadrenia Lancea Strolla. Britský pilot bol očividne nahnevaný. „Ďalšia pokazená sobota,“ dalo by sa zhrnúť jeho 29-sekundové interview.

Pre britský Sky Sports povedal predsa len o niečo viac. „Auto bolo veľmi dobré. Moje kolo bolo dostatočne rýchle aj na prvé miesto, ale neposkladal som to. Som sklamaný. Ďalšia sobota, ktorú som zahodil do koša,“ vyhlásil pilot McLarenu, ktorý sa vo vysielačke nechal počuť, že sa v sobotu „ani nemusím ukazovať“.

Ani z ostatných vysielačiek sa počas kvalifikácie nezdalo, že by z Norrisa sršala najväčšia pohoda. Tím ho na konci Q1 i Q2 vyslal na trať na čerstvých pneumatikách aj napriek tomu, že mal pomerne výraznú rezervu od vypadnutia. Priam nahnevaný bol na konci Q2, keď mu inžinier v závere prípravného kola povedal, že nemusí otvárať ostrý pokus a môže zamieriť do boxov. Háčik však bol, že táto veta odznela v čase, keď Lando míňal nájazd do boxov, a preto si musel odkrúžiť ďalšie celé kolo.

Rovnako nie ideálne to McLarenu vyšlo v závere Q3. Norris vyšiel na trať ako úplne prvý, takže na rovinkách nemal k dispozícii žiaden vzduchový vak. Keďže však šiel von pomerne skoro, narazil v ostrom kole na pilotov, ktorí si svoje kolo nechali na posledné sekundy. Aj to mohlo mať vplyv na jeho šmyk v treťom sektore, kde stratil akékoľvek nádeje. Kým po prvých pokusoch bol druhý, tak v závere padol na piate miesto.

„Neviem, čo sa tam stalo… Možno ma trochu ovplyvnilo auto predo mnou, no rozhodne ho za to nejdem viniť. Bola to jednoducho smola, že som tam naňho natrafil. V poslednom kvalifikačnom kole ideme tak na doraz, že akákoľvek maličkosť môže auto totálne rozhodiť. Je to fakt škoda, mohlo to dopadnúť inak. Môžem sa však hnevať len na seba,“ pokračoval Lando v sebakritike.

Od Landa Norrisa sme pritom boli zvyknutí vídať minimum chýb. V pretekovom tempe je v tejto sezóne azda najlepší v doterajšej kariére v F1, kvalifikácie, to je však v jeho podaní iný príbeh.

V Katare, kde mal McLaren fantastické tempo, prišiel kvôli traťovým limitom o obe kolá v kvalifikácii na preteky a v tej šprintovej kvôli chybe ´daroval´ pole position Oscarovi Piastrimu. Mix jazdeckého zaváhania a nesprávnej stratégie stál za vypadnutím v Q1 v Mexiku, a v Brazílii to bol zase neskorý výjazd na trať pri avizovanom zhoršení počasia.

„Počas sobôt robím príliš veľa chýb. V Q1 i Q2 som pritom odjazdil jedny zo svojich najlepších kôl, aj to prvé v Q3 bolo silné. Prišla však jedna malá chyba. Je to frustrujúce, pretože v soboty jednoducho odvádzam nanič prácu,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý následne dostal otázku, či na seba nie je príliš tvrdý. Z piateho miesta na štarte predsa nie je nič stratené. „Bojoval som o druhé miesto, a skončil som piaty kvôli hlúpej chybe. Takže, nie, práveže som na seba príliš mäkký,“ dodal.