logo F1online.sk

Hamilton s Russellom sa nezhodli na tom, či bol piatok dobrý

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

Ako to už v Mercedese po piatku chodí, aj tentoraz mali jednotlivé strany garáže po úvodných tréningoch rozdielne dojmy. Zatiaľ čo George Russell bol celkom pozitívne naladený, Lewis Hamilton si len povzdychol, že ho zrejme čaká ďalší urputný boj o postup do Q3.

Lewis Hamilton musel v prvom tréningu uvoľniť kokpit Frederikovi Vestimu, čo mu ani trochu neuľahčilo piatkové prípravy. K dispozícii mal totiž len približne 25 minút, počas ktorých nestihol nastaviť svoj monopost. Mercedes W14 je oveľa tvrdohlavejší a treba ho ladiť podstatne dlhšie.

Azda aj preto Lewis Hamilton pôsobil mierne skleslým dojmom, keď dostal otázku, či je spokojný so svojím dňom. “Ani veľmi nie, nebol to zrovna najvydarenejší deň. Odjazdil som asi len štyri merané kolá, takže to nie je veľa, aby ste spoznali monopost a trať.”

Na chvíľu predsa len dokázal nájsť aj pár pozitívnejších viet, no veľa ich nebolo. “Z auta som nemal zlý pocit. Nie sme na tom vyslovene zle. Dúfam len, že v sobotu toho odjazdíme viac.”

Po otázke, či verí v dobré umiestnenie a popredné priečky v Q3, totiž opäť reagoval zamračený. “Momentálne v to neverím. Pokúsim sa len nájsť si cestu do Q3. Máme za sebou niekoľko ťažkých kvalifikácií. Dostať sa z Q2 do Q3 bol vždy ťažký boj, aj postup do Q3 je náročný.”

“V sobotu ráno musíme pracovať na tom, aby sme sa dostali do tretej časti. Avšak, malo by to byť tesné. Na Georgeovej strane to vyzeralo dobre, mal by byť na tom lepšie, ale zas on nevynechal prvý tréning. Nebudem sa však na nič vyhovárať, pokúsim sa v sobotu zabrať,” volá do boja Hamilton, ktorému v tréningu patrila ôsma priečka.

George Russell mal k dispozícii oveľa viac času a v prvom tréningu bol dokonca najrýchlejší zo všetkých. Jeho slová budú hudbou pre vedenie Mercedesu, pretože strieborné šípy potrebujú zdolať Ferrari v bitke o druhé miesto konštruktérskeho šampionátu.

“Musím povedať, že to bol celkom pozitívny piatok,” vyhlásil George Russell po zisku šiesteho miesta. Na rozdiel od tímového kolegu dokázal vo svojom aute nájsť o dve desatiny viac. “V prvom tréningu bolo v autách veľa mladíkov, takže sa ťažko hodnotila rýchlosť nášho monopostu. Druhý tréning bol zas prerušovaný, no ja som bol spokojný.”

“Naša preteková rýchlosť sa zdá byť dobrá, čo je najdôležitejšie. S takými jazdcami ako Lando alebo Charles to môže byť tesné. Samozrejme, Red Bully zvyknú mať v rukáve vždy niečo extra. Teším sa na sobotu,” usmieval sa rodák z King’s Lynn.

George Russell napokon dostal aj zaujímavú otázku týkajúcu sa roku 2024. Keďže Mercedes chce o rok presedlať na inú koncepciu auta, skúšal už v prvých dvoch tréningoch nejaké komponenty, ktoré mu pomôžu nasmerovať vývoj?

“To sú veľké tajomstvá!” žartoval Russell. “Len sme skúšali pár súčiastok, ktoré sme už nasadili na rôznych veľkých cenách. V Abú Zabí mali len trochu iný efekt ako na iných pretekoch. Túto spätnú väzbu sme posunuli tímu, ale všetko je fajn.”