logo F1online.sk

Horner šokuje: Hamilton sa snažil dostať do Red Bullu k Verstappenovi

Christian Horner a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Formula 1 je ako taká veľká rodina. Každý sa pozná s každým a každý sa baví s každým. V priebehu dominantnej sezóny 2023 sme mali vskutku dosť času na špekulácie. Určite si ešte spomeniete, ako sa na Veľkej cene Mexika objavili správy o možnom spojení Red Bullu a Fernanda Alonsa. Boss stajne Christian Horner teraz priznal, že jeho tím oslovili zástupcovia Lewisa Hamiltona.

Angličan pred začiatkom zimnej prestávky poriadne rozčeril vody rozhovorom pre britský bulvárny denník Daily Mail, v ktorom sa rozrozprával o možnom príchode Lewisa Hamiltona do Red Bullu. Je pomerne známe, že neskorší sedemnásobný šampión sa snažil dostať do tohto tímu v roku 2012, keď mu končila zmluva s McLarenom a túžil vyzvať Sebastiana Vettela vo vtedy najsilnejšom aute. Odmietnutie viedlo Hamiltona k podpisu s Mercedesom a zvyšok je len história.

Horner však teraz zašiel ešte ďalej a priznal, že za tie roky viedol Red Bull s pilotom Mercedesu „niekoľko rozhovorov“, dokonca aj v dobe, keď v kokpite tímu sedí jeho úhlavný rival Max Verstappen. Ak sa teda pýtate, či by si Hamilton trúfol ísť do súboja s holandským dominátorom, podľa šéfa Red Bullu sa o to pokúšal ešte v tomto roku.

„Za tie roky sme s Lewisom viedli niekoľko rozhovorov. Jeho strana nás niekoľkokrát oslovila. Naposledy ešte začiatkom tohto roka sa nás pýtali, či by bol o jeho služby záujem,“ vyhlásil Horner, ktorý však na túto možnosť reagoval v podstate rovnako ako v roku 2012. Pre Red Bull to skrátka nedáva zmysel. Na čo riskovať dobre fungujúcu harmóniu v tíme prilákaním ďalšieho veľkého kohúta na smetisko?

„Spoluprácu Maxa a Lewisa si nedokážem predstaviť. Nedosiahli by sme tú správnu dynamiku. Sme stopercentne spokojní s tým, čo máme,“ zdôraznil Horner. Tomu asi Daily Mail nalial pri rozhovore do čaju bájne veritaserum z kníh a filmov o Harrym Potterovi, pretože šéf Red Bullu dokonca „bonzol“ aj svojich rivalov z Ferrari.

Je známe, že aj so Scuderiou bol Hamilton za tú dobu viackrát spájaný. Veľmi slabučko sa o tom hovorilo aj v tomto roku. Bolo to však považované skôr za snahu médií využiť skutočnosť, že Lewisovi končí zmluva a mohol by byť na ceste inam. Podľa Hornera však v priebehu tejto sezóny rokoval aj s ďalším z hlavných súperov Red Bullu.

„Lewis sa takisto stretol s prezidentom Ferrari Johnom Elkannom. Myslím si, že spolu vážne diskutovali,“ prehlásil Horner. „Bolo to niekedy v období Veľkej ceny Monaka. Rozhodne prebehlo niekoľko rozhovorov, možno aj s Fredom Vasseurom, ale rozhodne s Elkannom.“