logo F1online.sk

Las Vegas zalepilo ústa kritikom, pretekmi prekonalo aj tradičné okruhy, teší sa Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Mária Trenkler Stošeková
Mária Trenkler Stošeková19. 11. 2023

Dvaja najúspešnejší piloti v súčasnej Formule 1 mali na víkend v Las Vegas diametrálne odlišné názory. Po pretekoch však obaja musia uznať, že sa bolo na čo pozerať a okruh ponúkol zaujímavé divadlo. Lewis Hamilton nepriamo štuchol aj do svojho premožiteľa z roku 2021, keď zdôraznil, že Las Vegas vyviedlo všetkých z omylu.

Generálom armády kritikov sa cez víkend v Las Vegas stal Max Verstappen, ktorý sa pri mikrofóne azda ani raz nezdržal. Formulu 1 si podal za to, že pripravila podujatie, ktoré je na 99 percent len šou. Organizátorovi vyčítal nedostatočné zabezpečenie okruhu, keďže “netreba mať IQ génia”, aby zistil, že v pretekoch sa môže uvoľniť kanalizačný poklop. V neposlednom rade si to odniesol aj Toto Wolff za jeho vyjadrenia po nehode Carlosa Sainza.

Nedeľné preteky však nahrali na smeč Lewisovi Hamiltonovi, ktorý stál na úplne opačnom brehu. “Neviem, ako to vyzeralo z diváckeho pohľadu, ale veľa sa predbiehalo. Bolo to ako v Baku, ale ešte lepšie. Nečakal som, že sa z toho vykľuje taký skvelý okruh. Čím viac kôl som odjazdil, tým viac a viac som tú jazdu miloval. Je tu veľa príležitostí na predbiehanie.”

“Myslím si, že Vegas vyviedlo z omylu všetkých tých, ktorí boli ohľadom tohto víkendu takí negativistickí, a že je to len o šou a bla, bla, bla,” parodoval skupinku okolo Maxa Verstappena bez toho, aby niekoho priamo menoval. “Boli to jedny z najlepších pretekov. Veľa ľudí a všetky médiá, vlastne všetci boli ohľadom týchto pretekov veľmi negativistickí, takisto o šou a podobne. Ja som len hovoril, že treba skrátka vyčkať, ako to dopadne.”

Je Verstappenov argument o 99-percentnej šou vyvrátený? Dokázala Formula 1 nájsť vhodný kompromis? “Nevidel som nič z toho súdka zábavy, takže neviem. Nesledoval som to po tejto stránke.”

V jednom má však jasno. Aj keď okruh v Las Vegas nie je zo starej školy, nebolo správne tvrdiť, že neponúkne také divadlo ako tradičné podujatia na starom kontinente. “Ako som povedal, okolo troch pretekov v USA sa vzniesla veľká negatívna vlna. Ľudia začali hovoriť, aby sme sa vrátili k starým klasikám Európy. Tu sme sa však dočkali lepších pretekov ako na väčšine okruhov, na ktoré chodíme.”

“Klobúk dolu pred ľuďmi, ktorí organizovali túto šou. Neviem sa dočkať chvíle, keď sa sem vrátime,” dodáva sedemnásobný šampión. “Azda budeme mať o rok ešte lepšie preteky.”

Súvisiace články