logo F1online.sk

Ďalšia premárnená príležitosť. Russell berie vinu za kolíziu s Verstappenom na svoje plecia

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2023

Mercedesu sa záver sezóny vymyká spod kontroly. Napriek skutočnosti, že monopost W14 mal v tomto roku určite lepšie pretekové tempo než Ferrari, v závere roka stráca pôdu pod nohami. Séria nevydarených víkendov znamená, že pred Abú Zabí je súboj o druhé miesto Pohára konštruktérov úplne otvorený. V Las Vegas dokázal taliansky tím výrazne zredukovať stratu, a to hlavne vďaka ďalšiemu nevydarenému víkendu v podaní Mercedesu.

Už po kvalifikácii to nevyzeralo nijak slávne. Lewis Hamilton vypadol už v Q2, ale vďaka trestu pre Carlosa Sainza a solídnemu tretiemu miestu na štarte Georgea Russella nebolo zďaleka nič stratené. Britský pretekár to však nezvládol, kolidoval s Maxom Verstappenom, za čo si od komisárov vyslúžil päťsekundový trest. Aj keď na trati finišoval štvrtý, vo vyrovnanom štartovom poli spadol po pripočítaní piatich sekúnd až na ôsme miesto.

„Tento víkend sme premárnili ďalšiu obrovskú príležitosť,“ skonštatoval pre televíziu Sky George Russell. „Incident s Maxom bola len moja chyba. Nevidel som ho, pretože sa nachádzal v mojom mŕtvom uhle. Očakával som, že ma predbehne, pretože za jedenástou zákrutou sa nachádza dlhá rovinka s DRS.“

„Do toho momentu sme boli na ceste za jednoduchým pódiom. Dokázal som sa vrátiť na štvrté miesto, ale potom mi bolo pripočítaných tých päť sekúnd a spadol som na ôsmu priečku. V tejto sezóne sa to na mňa valí zo všetkých strán. Tempo však bolo dobré, aj keď nie také dobré ako v prípade Red Bullu a Ferrari. Musíme na to naďalej tlačiť a uvidíme, čoho sa dočkáme budúci víkend,“ povedal Russell.

Na začiatku letnej prestávky mal Mercedes 56-bodový náskok na Ferrari a v tom čase si strážil hlavne Aston Martin, ktorý číhal na treťom mieste Pohára konštruktérov. V jesennej časti sezóny však postupne strácal. Po Brazílii sa náskok stenčil na dvadsať bodov a po Las Vegas dokonca na štyri body. Súboj o celkové druhé miesto je tak pred Abú Zabí celkom otvorený.

„V tejto sezóne sme videli množstvo pozitívnych signálov. Vlastne to jediné, čo nebolo pozitívne, je celkový výsledok. Je zvláštne odjazdiť niekoľko z mojich najlepších kvalifikácií, štartovať veľakrát vpredu, aj keď auto nebolo v tomto roku také konkurencieschopné. V určitých okamihoch sa nám darilo z toho dostať maximum, ale z toho či onoho dôvodu neprichádzali výsledky,“ hovorí Russell.

„Vždy je však lepšie, že sa vám niečo také stane v tomto roku, keď auto nemá potenciál bojovať o titul. Jedno pódium určite nie je odrazom tejto sezóny. Vlani som tam stál osemkrát, ale aj keď jazdím v tomto roku lepšie, stačilo to len na jedno. Rozhodne to bola zvláštna sezóna,“ dodal po dnešku už definitívne ôsmy muž celkového hodnotenia.