logo F1online.sk

Sainz mal poškodenú dokonca aj sedačku, Leclerc s ambíciou na pole position

Charles Leclerc a Max Verstappen
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2023

Prvý deň v Las Vegas bol vskutku nabitý udalosťami. Asi najmenej sa nudili vo Ferrari. Tento tím dokázal v rozmedzí pár hodín postaviť v podstate od nuly nové auto a potom obsadiť prvé a druhé miesto v druhom voľnom tréningu. Aj keď Carlos Sainz v piatok nie vlastnou vinou fakticky stratil nádej na veľký úspech, Charles Leclerc si minimálne v kvalifikácii verí na najvyššie priečky.

Škandál v prvom voľnom tréningu si najbrutálnejšie odskákal Carlos Sainz. Ten so svojím Ferrari nasal poklop na ceste, ktorý červený monopost priam rozložil zvnútra. Španielsky pretekár prišiel o celé šasi, spaľovací motor, batériu a elektroniku, ale do druhého tréningu nastúpil. Mechanici Ferrari dokonalo využili 150-minútové oneskorenie druhého tréningu a dali auto dohromady – aj keď by možno bolo vhodnejšie povedať, že ho postavili nanovo.

„Som v poriadku, ďakujem za opýtanie. Bola to dosť veľká rana na môj chrbát a krk. Bohužiaľ, šasi, motor, batéria a dokonca aj moja sedačka boli poškodené pri incidente,“ povedal sklamaný Carlos Sainz. „Od všetkých mechanikov a celého tímu si oprava vyžiadala obrovské úsilie, ale nakoniec sa im podarilo postaviť pred druhým tréningom úplne nové auto.“

„Umožnilo mi to nastúpiť a skompletizovať druhý voľný tréning. Podľa mňa je to testament hrdinského úsilia mechanikov a celého tímu. Dokázali sme to, nestratili sme žiaden čas a môžeme sa sústrediť na ďalší deň,“ dodal Sainz, ktorý bol veľmi sklamaný, že nie vlastnou vinou prišiel o šancu na dobrý výsledok po treste za prekročenie maximálneho povoleného počtu komponentov pohonnej jednotky.

„Som veľmi sklamaný z tejto situácie. Dnešok je pre mňa jasným príkladom toho, ako môžeme zlepšiť šport v mnohých smeroch. FIA, tímy aj pravidlá na to mohli prihliadať ako na zásah vyššej moci, aby som sa vyhol trestu, ale ako vždy sa nájdu ľudia alebo spôsoby, ako to niekomu celé ešte zhoršiť. V tomto prípade som asi na rade ja, aby som za to zaplatil,“ dodal Sainz.

Charles Leclerc bol tentokrát tým šťastnejším z dvojice Ferrari. Keby ho po brazílskej katastrofe postretol ešte takýto uvoľnený poklop, tak by si nejeden z nás kládol otázku, čo tento úbohý Monačan urobil v minulom živote. Tentokrát však mohol byť spokojný, pretože mal bezproblémový deň a zakončil ho ako najrýchlejší zo všetkých.

„Zatiaľ to vyzerá dobre,“ začal svoje piatkové hodnotenie Leclerc. „Trať sa mi páči. Vždy som mal rád mestské okruhy a tento je dobrý. Nateraz sa zdáme byť rýchli, aj keď je ťažké určiť, ako sme na tom v pretekovom tempe. Kvalifikačná rýchlosť však vyzerá dobre. Musíme pokračovať v práci, ale zatiaľ je to fajn.“

Kvalifikácia, mestský okruh a Charles Leclerc, to znie ako vynikajúca kombinácia pre zisk pole position, však? „Neviem,“ odpovedal Monačan. „Myslím si, že v kvalifikácii na tom budeme ako vždy dobre. Podľa mňa je však Red Bull v pretekovom tempe príliš silný. Max dnes predviedol veľmi dobré pretekové simulácie. Ako vždy budú oni silní v pretekoch a v kvalifikácii to bude vyrovnané.“

Súvisiace články