logo F1online.sk

Verstappen sa v piatok nebavil: Už som bol aj na lepších okruhoch

Max Verstappen
© X/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2023

Nebudeme si klamať, prvý deň Veľkej ceny Las Vegas sa organizátorom ani trochu nevydaril. Úvodný tréning musel byť fakticky zrušený a druhý sa uskutočnil so 150-minútovým oneskorením pred prázdnymi tribúnami. Žiadna veľká sláva to podľa Maxa Verstappena nebola ani z jazdeckého pohľadu.

Holandský pretekár dal už dávno pred víkendom jasne najavo, že sa do Las Vegas nepôjde baviť, ale odkrútiť si nevyhnutné množstvo pracovných povinností a odletieť domov. Okrem všadeprítomných marketingových a mediálnych povinností mu bolo jasné, že ani samotná trať mu neprinesie veľký jazdecký pôžitok. Tieto očakávania sa po prvom dní dokonalo naplnili.

„Na trati to dosť kĺzalo. V prvom tréningu sme vlastne ani nejazdili, takže to chcelo nejaký čas, kým sa trať pogumovala. Myslím si, že ku koncu sa to trochu zlepšilo a zvládli sme skompletizovať celý náš testovací program, čo je po dnešku asi najdôležitejšie,“ zhodnotil svoj prvý deň na okruhu v Las Vegas Max Verstappen.

Na otázku, či sa na trati bavil, odpovedal Holanďan bez váhania. „Nie. Už som v živote jazdil aj na lepších okruhoch. Povedal som to už vo štvrtok, takže som dnes neobjavil nič nové. Musíme sa s tým však vysporiadať,“ zhrnul situáciu lakonicky Verstappen.

Ten zhodnotil aj tempo a program svojho tímu. Iste, štvrté a šieste miesto v druhom voľnom tréningu nevyzerá ako najlepší deň v histórii Red Bullu, ale sila monopostu RB19 sa skrýva v pretekovom tempe a v tomto smere je na tom tento tím podľa Maxa stále viac ako dobre.

„Mäkké pneumatiky boli dobré na jedno kolo. Pokiaľ ide o pretekové simulácie, tak najmäkšia zmes sa už dosť výrazne trápila. Veľmi rýchlo sme teda prezuli na stredne tvrdé pneumatiky, ale zdá sa, že ani s tými to nebolo jednoduché. Aktívne to skúmame s cieľom zlepšiť degradáciu našich pneumatík v pretekoch. Myslím si však, že v porovnaní s ostatnými tímami sme na tom stále dobre. Môžeme sa však zlepšiť. Voľba pneumatík teda nie je jednoduchá,“ skonštatoval trojnásobný majster sveta.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez začal svoju rozpravu poľutovaním fanúšikov, čím vlastne urobil ešte krajšie gesto ako samotní organizátori, ktorí síce nečakané problémy vysvetlili, ale neospravedlnili sa za ne. Mexický pretekár však, aj keď sa ho na to nikto nepýtal, venoval krátke vyjadrenie ponocujúcim nadšencom Formuly 1 v Las Vegas.

„Je to veľmi náročný okruh, ale v prvom rade je mi ľúto fanúšikov, ktorí sem prišli a nakoniec sa stalo niečo takéto. Som si však istý, že nás čakajú pekné preteky a pekný víkend,“ začal svoju rozpravu Pérez.

„Pokiaľ ide o trať ako takú, tak to bolo zložité. Úroveň priľnavosti nebola vysoká a postupne sa zvyšovala, čo znamenalo, že to bola oveľa väčšia výzva. Postupne sa nám darilo napredovať, čo bolo dôležité, takže s týmto som veľmi spokojný. Uvidíme, čo prinesie ďalší deň. Podľa mňa Ferrari vyzerá veľmi dobre, a to nemyslím len z pohľadu časov, ale tiež zábery ich jazdy naznačujú, že sa im podarilo niečo nájsť. Do pretekov sa však do toho dostaneme aj my,“ sľubuje mexický pretekár.

Súvisiace články