logo F1online.sk

Chceli by, ale nemôžu. Komisári vysvetľujú, prečo Sainzovi neodpustia trest

Mechanici Ferrari pracujú na aute Carlosa Sainza
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2023

Najhorší scenár sa naplnil. Carlos Sainz bude do nedeľných pretekov štartovať so stratou minimálne desiatich miest za výmenu batérie, aj keď za jej poškodenie nemôže ani on, ani jeho tím. Komisári konštatujú, že Španielovi trest skrátka musia uložiť, aj keď s tým nie sú stotožnení.

Carlos Sainz v prvom tréningu trafil uvoľnený kanálový poklop, ktorý prerazil jeho monokok tak, že zvnútra kokpitu bolo vidieť trať pod autom. Podľa technického delegáta FIA Joa Bauera boli poškodené aj ďalšie komponenty. “Neopraviteľný” je spaľovací motor, ale aj batéria a riadiaca jednotka elektroniky.

Keďže Ferrari je nútené vymeniť batériu, ktorá bola zničená bez zavinenia stajne či Carlosa Sainza, taliansky tím sa pokúsil požiadať FIA o výnimku. Jej výmena nad rámec alokácie je podľa pravidiel potrestaná stratou desiatich miest na rošte. Ferrari verilo, že vzhľadom na okolnosti by FIA mohla prižmúriť oko.

Štvorica komisárov zverejnila pomerne neštandardné stanovisko, v ktorom pripustila, že Sainzovi by veľmi rada pomohla, keby ju nezväzovali pravidlá. “Bez ohľadu na to, že k poškodeniu došlo za veľmi neštandardných externých okolností, článok 2.1 Športových pravidiel F1 prikazuje všetkým funkcionárom vrátane komisárov aplikovať pravidlá tak, ako sú napísané.”

To znamená, že Carlosovi Sainzovi nemôžu odpustiť trest za výmenu batérie. “Komisári poznamenávajú, že keby mali právomoc udeliť výnimku v tomto prípade, ku ktorému došlo za poľahčujúcich, nezvyčajných a nešťastných okolností, spravili by to. Avšak, pravidlá žiaden takýto postup nepovoľujú.”

Pravidlá sú pravidlá a hoci sa v minulosti už niekoľkokrát stalo, že riaditeľstvo pretekov či komisári sa pri rozhodnutiach do bodky nedržali pravidiel, to im nedáva právomoc tak urobiť aj v tomto prípade.

Regule však nemôžu pamätať na všetko. Nebolo by predsa len dobré, keby v prípade “zásahu vyššej moci” predsa len existoval spôsob, ako poškodenému pomôcť? Šéf McLarenu Zak Brown prezradil, že súcití s Ferrari a keby tímy uvažovali o tom, že spoločne požiadajú FIA o výnimku pre Carlosa Sainza, túto snahu by podporil.

“Áno, to určite. Treba povedať, že to bol zásah vyššej moci, oni za to nemohli. Bol to veľmi nešťastný a ojedinelý incident, trochu ma prekvapil. Podľa mňa by sme mali byť trochu športoví, keď sa niečo také stane. Podporil by som to, aby nedostali trest,” odkázal Zak Brown.

Súvisiace články