logo F1online.sk

V Haase vraj nerozumejú pozbieraným dátam: Nehádame sa, uisťuje Magnussen

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Dosť bizarná situácia. Tím Haas bude v Las Vegas úmyselne pretekať s dvoma rozdielnymi autami. Iste, niečo také vidíme pomerne pravidelne, keď tímy nasadia vylepšenia a prvý tréning venujú priamemu porovnávaniu dát oboch monopostov. Avšak odjazdiť takto celý víkend, pretože jednému z jazdcov viac vyhovuje staré auto a druhému zas nové, je niečo v celku bizarné. Jazdci tímu však toto rozhodnutie obhajujú.

Haas nasadil na svojej domácej veľkej cene v Austine veľký balík vylepšení. Tím s ním odjazdil tri súťažné víkendy, počas ktorých zistil, že nové auto mu neprinieslo takmer nič. Inžinieri spochybňujúc celé mesiace svojej práce napokon umožnili jazdcom, aby si vybrali, s ktorým autom chcú jazdiť. A čuduj sa svete, Nico Hülkenberg siahol po starom, Kevin Magnussen chcel nové. Jedného by zaujímalo, čo sa to v tom Haase vlastne deje?

„Je to otázka osobných preferencií,“ vysvetlil nemecký pretekár novinárom v Las Vegas. „Myslím, že sme s novým balíkom odjazdili tri preteky, a hoci to možno prinieslo nejaké drobné výhody, boli s ním spojené niektoré nie príliš dobré aspekty. Nebol to krok vpred, ktorý sme potrebovali od veľkého balíka vylepšení.“

„Povedal by som, že ja som sa cítil trochu komfortnejšie a istejšie v starom aute. Tiež si myslím, že mu budú lepšie sedieť dva nadchádzajúce okruhy. Preto som sa rozhodol takto,“ vysvetlil Hülkenberg.

Pre tím je to však hotová katastrofa. Aj keď sa to nezdá, každý deň vývoja je nesmierne dôležitý a Haas momentálne prešľapuje na mieste netušiac, čo má robiť ďalej. Ako sa posunúť do sezóny 2024, keď si tím na konci starého roka prechádza takouto krízou? „Znamená to len, že to musíme prehodnotiť. Musíme odviesť lepšiu prácu, musíme nájsť výkonnosť inde a musíme sa na to pozrieť viac do hĺbky,“ poradil svojmu tímu nemecký pretekár.

Neznie to ako nejaká svetoborná rada. Čo je však ešte horšie, jeho tímový kolega Kevin Magnussen potvrdil svetu, že v Haase vlastne ani nevedia, čo sa im za posledný mesiac podarilo zistiť. „Nedošlo k žiadnej hádke alebo k niečomu podobnému,“ uisťuje dánsky pretekár. „Nemyslím si, že sme očakávali veľký krok vpred, takže nejde o obrovské prekvapenie, len je ťažké porozumieť našim dátam.“

„V súčasnosti je pre nás trochu problémom korelácia dát. Presne to je však dôvod, prečo tvrdo pracujeme v snahe všetko pochopiť. Dúfajme, že nasadenie oboch balíkov súčasne nám pomôže tomu porozumieť o niečo lepšie,“ povedal s nádejou Magnussen.