logo F1online.sk

Russell má obavy: Preteky na tejto trati možno nebudú také skvelé

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Las Vegas vo Formule 1 ako nový symbol luxusu a šou? Toto podujatie má byť esenciou súčasnej F1, ktorá vo svete zažíva strmý rast popularity. Už prvotný pohľad na okruh v Nevade svedčí o snahe priniesť fanúšikom ultimátnu šou. Podľa pilota Mercedesu Georgea Russella však môžu mať dlhočizné rovinky presne opačný efekt.

Ako by mohol okruh s takmer dvojkilometrovou rovinkou nepriniesť dokonalú šou? Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, veľmi jednoduché usporiadanie trate vo Vegas nemusí byť pre pretekanie vôbec ideálne. Už teraz je zrejmé, že jazdci sa tu príliš nepobavia, ale baviť sa majú hlavne ľudia a tí by sa mohli dočkať fantastických súbojov. Alebo nie?

Pilot Mercedesu George Russell chápe logiku za takýmto usporiadaním okruhu, ale nemyslí si, že dokonalá šou je stopercentne garantovaná. „Pre dvadsiatku jazdcov to nebude ten najzábavnejší okruh celej sezóny. Tento šport si však každý týždeň naladia milióny divákov, ktorí vedia dobre posúdiť, čo sú to dobré preteky, predbiehanie a súboje na trati.“

„Len skalní fanúšikovia však zrejme vedia naozaj oceniť kvalitu a veľkosť okruhov ako Silverstone, Suzuka alebo Monako. Časy sa však menia a my to musíme prijať,“ povedal Russell, ktorý pred víkendom vo Vegas vyjadril obavy. Aj keď na papieri by tento okruh mal priniesť skvelú šou, opak môže byť pravdou.

„Takéto usporiadanie neprinesie okruhu ikonický status,“ prehlásil pilot Mercedesu. „Myslím si, že bol navrhnutý tak, aby priniesol lepšie preteky. Nie som si však istý, aké dobré to naozaj bude.“

„Samozrejme, máme tu dlhočizné rovinky, ale s malými krídlami a minimom prítlaku nebude efekt zákrytu taký silný. DRS vám podľa mňa prinesie na každej rovinke tak desatinu. Pre porovnanie, v takej Barcelone je to šesť desatín. Pretekať tu teda možno nebude také jednoduché, ako si na prvý pohľad myslíte,“ dodal Russell.

Rovnaké dojmy kedysi vzbudzoval na verejnosti aj okruh v Baku a predsa sa tam odjazdili niektoré z najúžasnejších pretekov poslednej dekády. Pravda je, že jeden nikdy nevie. Nechajme sa teda prekvapiť. Nedeľa môže priniesť senzáciu, ale aj obrovské sklamanie.