logo F1online.sk

Verstappen prehodil otázku Leclercovi: Budú podmienky vo Vegas vyhovovať Ferrari?

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Veľká cena Las Vegas je ako stvorená pre prekvapenia. Tento víkend je absolútne nepredvídateľný. Neznáma trať a zložité podmienky, to je recept na nečakané výsledky. Zhodou okolností sa zdá, že by z tejto situácie mohlo ťažiť Ferrari, ale ani Charles Leclerc o tom nie je stopercentne presvedčený.

Dlhé rovinky a problémy so zahrievaním pneumatík? To znie ako voda na mlyn pre monopost SF-23 stajne z Maranella. Nezabúdajme tiež na podujatie v Singapure, ktoré síce nemá s Las Vegas mnoho spoločného, ale nejaké paralely nájdeme. Red Bull tam pohorel a Ferrari zvíťazilo. V rozhovore pre televíziu Sky pred štartom VC Las Vegas dostal Max Verstappen práve takúto otázku. Myslí si, že by Charles Leclerc mohol mať šancu?

„Ani neviem, možno by ste sa mali opýtať jeho,“ povedal s úsmevom holandský pretekár ukazujúc na kolegu vo farbách Ferrari stojaceho za ním. „Charles, čo si myslíš? Zopakujte mu, prosím, otázku.“

Obaja páni sa následne porozprávali o svojich šanciach počas víkendu vo Vegas. „Red Bull dokáže masírovať pneumatiky, ale na druhej strane, tento víkend je chladno, takže neviem, či ich budete musieť masírovať. Potrebujete byť agresívnejší, čo je zas naša silná stránka,“ povedal Leclerc.

„Ja budem tento víkend robiť masáž horúcimi kameňmi,“ odpovedal žartovne Verstappen. Pilot Ferrari však jednoznačne opáčil: „Red Bull bude mať tento víkend určite naďalej prevahu. Myslím si, že v kvalifikácii aj v pretekoch budú mať navrch. Teda, možno v kvalifikácii na tom budeme lepšie my, aspoň taký je náš názor, čo si myslíš ty?“ Zjavne dobre naladený Max odpovedal: „Ja príliš nerozmýšľam. Budem len jazdiť.“

Zdá sa, že v Red Bulle sa prišli do Vegas hlavne pobaviť. Aj keď Verstappen neznáša všetky ceremónie okolo tohto podujatia, zjavne nie je v úplne najhoršej nálade. Prečo by aj mal, keď má tretí titul už dávno vo vrecku?

Optimizmus vo Ferrari je však celkom na mieste. Ako sme uviedli, okruh vo Vegas v sebe kombinuje prvky Monzy a Singapuru, čo dáva červeným monopostom určitú nádej. Nezabúdajme tiež, že vo svojom strede majú špecialistu na mestské trate. „Milujem mestské okruhy. Už sa neviem dočkať, až vyjdem v piatok z garáže a budem si to tu môcť vyskúšať,“ povedal Charles Leclerc pred štartom víkendu.

„Odjazdil som pomerne dosť kôl na simulátore, ale zatiaľ je súbor našich dát limitovaný, pretože sme neodjazdili v reálnom svete ani jedno kolo. V tom virtuálnom som však mal dobrý pocit. Na papieri by nám tento okruh mal vyhovovať, takže dúfajme, že sa to aj potvrdí a nedeľu zakončíme s dobrým výsledkom,“ povedal Leclerc s nádejou.

Jeho tímový kolega a víťaz Veľkej ceny Singapuru Carlos Sainz sa vyjadril podobne optimisticky. Práve on označil okruh vo Vegas za akúsi zvláštnu kombináciu Monzy a Singapuru, čo mu dáva pred piatkovým začiatkom víkendu určitú nádej. „Naše šance vyzerajú lepšie než v posledných niekoľkých pretekoch, keďže sa zdá, že tento okruh by nám mal sedieť lepšie než niektoré ostatné.“

„Sú tu dlhé rovinky ako v Monze a úzke zákruty ako v Singapure. Možno prvá a druhá zákruta nám nie sú šité na mieru, ale zvyšok trate by pre naše auto mal byť vhodnejší než na niektorých posledných víkendoch. Dúfajme, že s tým nám prídu naproti aj nejaké lepšie príležitosti,“ povedal Sainz.

Súvisiace články