logo F1online.sk

V Las Vegas bude mimoriadne chladno. Až tak chladno, že by sa mohol trápiť aj Red Bull

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 11. 2023

Teplota v Las Vegas sa počas konania veľkej ceny vyšplhá iba na približne desať stupňov celzia. Na trati tak budú panovať nepriaznivé podmienky, pred ktorými sa má tentokrát na pozore aj dominantný Red Bull. Podľa Sergia Péreza bude mať tím z Milton Keynes rovnako ako ostatné celky čo robiť, aby sa s nástrahami trate vôbec vysporiadal a oproti svojim konkurentom nebude v žiadnej výhode. Preteky v meste hriechu budú pre Rakúšanov jednoducho veľkou neznámou.

Pred pretekmi v Las Vegas sa jednotlivé tímy štartového poľa a ich inžinieri zamýšľajú nad tým, ako to bude v meste hriechu so zahrievaním pneumatík. V štáte Nevada bude totiž cez víkend mimoriadne chladno, čo môže v kombinácii s novou a klzkou pokrývkou asfaltu spôsobiť pilotom nemalé problémy.

Na pozore sú aj v garáži Red Bullu. Rovnako ako ostatné celky, ani Rakúšania nevedia predpovedať, komu budú podmienky v Las Vegas najväčšmi nahrávať. Vedenie stajne a Sergio Pérez však avizujú, že im pre tentokrát určite nie.

„Myslím si, že so zahrievaním pneumatík to tam bude (v Las Vegas) veľmi problematické. Z tohto hľadiska pre tentokrát pravdepodobne nebudeme vo výhode,“ vyslovil sa Sergio Pérez, ktorý však nevedel povedať, do akej miery sa Red Bull bude alebo nebude s pneumatikami trápiť.

„Tieto podmienky je totiž veľmi ťažké simulovať, a to aj vtedy, keď vieme, ktorým smerom bude vietor fúkať,“ vysvetlil aktuálne druhý muž šampionátu, ktorý hovorí, že keď už nič iné, aspoň budú preteky vďaka nepriaznivým podmienkam zaujímavé.

„Nazdávam sa, že náročné poveternostné podmienky budú dobré pre preteky,“ poznamenal. „Sú tu veľmi dlhé rovinky s dlhými brzdnými zónami, takže očakávam, že to bude dobrá trať na preteky.“

Keďže sa Las Vegas nachádza v relatívnej blízkosti mexických hraníc, Pérez sa bude môcť spoľahnúť na masívnu podporu mexických fanúšikov, ktorým bude mať vzhľadom na nepodarené preteky vo svojej domovine čo vynahrádzať.

„Po víkende v Mexiku pravdepodobne nie sú vo veľmi dobrej nálade. Do konca ročníka však zostávajú ešte nejaké príležitosti (na dobrý výsledok). Očakávam, že sa vo Vegas budem tešiť veľkej podpore,“ zakončil Pérez.

Už len dúfať, že Mexičania nebudú do Las Vegas merať cestu nadarmo. Odvďačí sa Pérez svojim priaznivcom dobrým výsledkom a konečne zaknihuje aspoň pódium?