logo F1online.sk

Nebezpečná jazda a ignorovanie čiernych vlajok. Junior Red Bullu sa v F4 nevyznamenal

Štart pretekov v španielskej F4
© Screenshot/F4 Spanish Championship
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2023

Formula 1 mala síce minulý víkend prestávku, ale to neplatilo pre španielsku Formulu 4. Jeden z najnižších formulových šampionátov mal na programe záverečný podnik tohtoročnej sezóny a na okruhu v Barcelone veru bolo na čo pozerať. Aj keď singapurský pretekár Christian Ho zažil dokonalý víkend a siahal na zázračný zvrat v boji o titul, hlavná pozornosť bola venovaná juniorovi Red Bullu Enzovi Delignymu.

Francúzsky mladík rozšíril v tomto roku bohaté rady akadémie Helmuta Marka a sústredil sa hlavne na účinkovanie v španielskej Formule 4. Konzistentne zbieral body a pódiové umiestnenia, ale pred poslednými pretekmi v sezóne už nemal žiadnu reálnu šancu na titul, o ktorý bojovali na čele Christian Ho a Théophile Naël.

Napriek tomu pristúpil Deligny k posledným pretekom ako k boju na život a na smrť. Najprv vyviezol v nájazde do prvej zákruty až na trávu pilota MP Motorsport Valeria Rinicella, aby len o pár metrov ďalej urobil takmer rovnakú vec jazdcovi Carlinu Noahovi Lislemu, ktorý si však zachoval chladnú hlavu a radšej sa nepúšťal do súboja s trochu pomäteným Delignym.

Nie je pritom nevhodné pripomenúť, že francúzsky mladík načisto pokazil štart. Na rozdiel od neskoršieho víťaza Christiana Hoa na pole position, Delignymu úvodný odpich nevyšiel a svoju chybu sa snažil napraviť takýmto spôsobom. Možno si poviete, že každý jazdec na trati občas stratí hlavu, ale mladý Enzo sa následne zrejme rozhodol, že nepotrebuje rešpektovať autoritu komisárov pretekov, ktorí mu za jeho počínanie udelili trest prejazdu boxovou uličkou.

V treťom kole bol francúzskemu mladíkovi udelený trest, ktorý si podľa pravidiel musel odpykať v jednom z nasledujúcich troch kôl, ale neurobil to. V pretekoch normálne pokračoval a nerozhodila ho ani čierna vlajka, ktorá ho informovala o diskvalifikácii. Čierna vlajka ani informačná tabuľa zjavne frustrovaných príslušníkov tímu Delignyho nepresvedčili a pokračoval v jazde až do cieľa.

Samozrejme, že nakoniec nebol klasifikovaný. Ešte nevieme, či tento veľmi nedisciplinovaný počin mladého Francúza bude mať nejakú dohru. Podľa nejedného názoru by však FIA mala pristúpiť ku konkrétnym krokom a pridať ďalší trest.