logo F1online.sk

Vowlesovi by strata siedmeho miesta príliš nevadila: Vývoj sme zastavili pred mnohými mesiacmi

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2023

Jeden z posledných stále živých súbojov sezóny 2023 sa odohráva v spodných poschodiach celkového hodnotenia. Renesancia AlphaTauri v posledných týždňoch znamená pre Williams riziko straty siedmeho miesta v Pohári konštruktérov. Stajňa z Grove momentálne bojuje o najlepšie umiestnenie od roku 2017, ale jej šéf James Vowles prízvukuje, že Williams nie je vo Formule 1, aby bojoval o siedme miesto.

Williams sa usadil na siedmej priečke po domácich pretekoch v Silverstone a odvtedy ho držal pomerne komfortne. Vďaka konzistentným výkonom Alexa Albona pozbieral tím niekoľko cenných výsledkov, ale záverečná ofenzíva AlphaTauri znamená veľké ohrozenie pre Williams aj pre asi desať miliónov dolárov na prize money.

Šéf stajne James Vowles však pripomína, že na svete sú aj dôležitejšie veci ako milióny či najlepšie umiestnenie za šesť rokov. „Vývoj tohtoročného monopostu sme zastavili pred mnohými a mnohými mesiacmi,“ povedal bývalý hlavný stratég Mercedesu vo videu zverejnenom na oficiálnej stránke Williamsu. „Toto naše rozhodnutie mohlo ohroziť siedme miesto v Pohári konštruktérov, ale napriek tomu som veľmi rád, že sme ho nakoniec urobili.“

„Táto naša cesta totiž nie je o celkovom siedmom mieste v roku 2023, ale o našom návrate späť do boja na čele. Snažíte sa vyvážiť prácu na vylepšeniach, systémoch, štruktúrach, vývoj budúcoročného auta a auta pre rok 2026. Jednoducho nemôžete všetko vložiť do jednej sféry a dúfať, že budete úspešní vo všetkých,“ vysvetľuje Vowles.

„Chceme urobiť krok vpred v roku 2024 a chceme urobiť krok vpred aj v rokoch 2025 a 2026 – vykonať to všetko správne si vyžiada čas. Musíte prejsť transformáciou a ja by som radšej investoval práve do toho,“ dodal muž, ktorého stále môžeme považovať za nového vo svojej funkcii, keďže vedenia Williamsu sa ujal pred asi desiatimi mesiacmi.

Vowles za svoju prácu zatiaľ dostáva pochvaly, keďže stajňa z Grove urobila pod jeho vedením viditeľný krok vpred, keď poskočila z desiateho miesta vlani na priebežné siedme miesto v tomto roku. James však dal svetu rýchlo na známosť, že sa po príchode do Williamsu nesústredí na okamžité výsledky, ale na dlhodobý projekt. Celkové siedme miesto by však mohlo byť peknou čerešničkou na torte, ktorou sa pre neho stala sezóna 2023.

„Nechcem v tomto roku skončiť na ôsmom mieste a budeme bojovať o siedmu priečku so všetkým, čo máme k dispozícii, až kým v Abú Zabí neodmávajú šachovnicovou vlajkou,“ sľubuje Vowles. „Zároveň si však uvedomujem, že od našich jazdcov a pretekárskeho tímu chceme, aby bojovali s jednou rukou za chrbtom. Stále som však presvedčený, že naše kroky a rozhodnutia povedú k dlhodobému úspechu, ktorý má prednosť pred krátkodobým ziskom.“

Súvisiace články