logo F1online.sk

V Brazílii uvidíte moju mentálnu silu, dušuje sa Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Sergio Pérez má za sebou ďalší náročný týždeň. Havária v prvom kole Veľkej ceny Mexika, ohromný bodový výpadok v súboji s Lewisom Hamiltonom o celkové druhé miesto a ďalšia lavína špekulácií, to všetko za jediný týždeň. Do Brazílie však dorazil Pérez očividne dobre naladený a dušuje sa, že tento víkend zavrie všetkým ústa.

Mexičan po predčasnom vypadnutí z domácich pretekov pred médiami prehlásil, že je späť. Jeho forma v priebehu celého víkendu vraj dokazuje, že sa podarilo zahnať démonov prostrednej fázy sezóny. Aj keď v kvalifikácii podľahol Danielovi Ricciardovi na AlphaTauri, na tímového kolegu Maxa Verstappena stratil len necelé dve desatiny, čo je presne rozdiel, ktorý by mu mal garantovať zotrvanie v Red Bulle.

Pomysleli by ste si, že vypadnutie v prvom kole domácej veľkej ceny zrazí Mexičanovo novonadobudnuté sebavedomie na kolená, ale podľa slov samotného Péreza je pravý opak pravdou. „Myslím si, že je to pre mňa skvelá príležitosť ukázať, akú mám mentálnu silu a ako uvažujem,“ prehlásil Checo pred novinármi v Brazílii. „Ako športovec si zakaždým prechádzate rôznymi okamihmi, ale najdôležitejšie je sa z toho dostať a prekonať to.“

Budúcnosť mexického pretekára bola v poslednom týždni opäť na pretrase. Hovorí sa, že dlhodobá zmluva rozviaže športovcovi ruky a uvoľní tlak na jeho pleciach, ale v Pérezovom prípade veľmi nepomáha a po každom nevydarenom víkende z jeho strany sa roztočí zakaždým rovnaký kolotoč. „Keď si prechádzate náročným obdobím, tak sa chcete sústrediť len na pretekanie a nič iné. Ohľadne mojej budúcnosti koluje obrovské množstvo špekulácií, na ktoré skrátka nemám energiu. Chcem sa sústrediť len na nedeľu a na všetko ostatné je tu môj manažér,“ odkázal mexický pretekár.

Péreza čaká v závere sezóny vyvrcholenie súboja o druhé miesto s Lewisom Hamiltonom. Nebyť diskvalifikácie pilota Mercedesu na Veľkej cene USA, bol by ich súboj už dosť vyrovnaný. Tri preteky pred koncom však môže Checo naďalej počítať s dvadsaťbodovou rezervou, ktorá sa mu určite veľmi zíde.

„Myslím si, že mám dostatočné tempo, aby som udržal druhé miesto,“ povedal Pérez pred štartom VC Brazílie televízii Sky. „Posledných pár víkendov som však mal extrémnu smolu. Zrejme je čas na čistý víkend, v priebehu ktorého ukážem, čo všetko dokážem. Podľa mňa bolo tempo v posledných niekoľkých pretekoch oveľa lepšie, ako ukazujú výsledky. Mám naozaj pocit, že sme urobili veľký pokrok, takže tento víkend by sme mali byť opäť vo forme.“