logo F1online.sk

Pérez v Mexiku chyboval hneď dvakrát, tvrdí Brundle

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 11. 2023

Premotivovaný Sergio Pérez sa s účinkovaním na domácej Veľkej cene Mexika rozlúčil už v prvej zákrute úvodného kola pretekov. Pretekár Red Bullu sa po skvelom štarte z piateho miesta dostal na úroveň z pole position štartujúceho Charlesa Leclerca, no bol až príliš netrpezlivý a namiesto toho, aby si predbiehací manéver na jazdca Ferrari dôkladne pripravil, doňho v rýchlosti napálil a z pretekov vypadol. Podľa Martina Brundla sa rodák z Guadalajary dopustil v tomto momente nie jednej chyby, ale hneď dvoch. Akých?

Pérez chcel na domácej pôde pred vo švíkoch praskajúcimi tribúnami zažiariť. Masívna podpora domáceho publika ho však podľa Martina Brundla vyhecovala až natoľko, že sa v prvej zákrute pretekov dopustil v dôsledku horlivosti priam školáckej chyby.

„Viedli sme diskusie o tom, či obrovská a hlučná podpora zapríčinila, že Sergio jazdiaci od Veľkej ceny Monaka v slabej forme bol pod ešte väčším tlakom, alebo mu naopak dodala potrebnú motiváciu,“ uviedol pre Sky Sports F1 Martin Brundle.

„Pérez robil až do prvej zákruty všetko správne. Po štarte z piateho miesta predviedol skvelý odpich, zachytil tri pred ním idúce autá a dokonale si všimol medzeru na ľavej strane trate, ktorá bola čistejšou a širšou stopou do prvej zákruty.“

Následne však Pérez, ktorý sa ocitol zarovno s Verstappenom a Leclercom, poriadne zazmätkoval. „Istým spôsobom bol obeťou svojho skvelého štartu a dobrých rozhodnutí,“ poznamenal Brundle. „Zrazu bol na čele pretekov bok po boku Verstappena a Leclerca. Po incidente vysvetlil, že po tom, čo tu bol dvakrát na stupňoch víťazov, chcel viesť preteky a zaknihovať slávne víťazstvo, a vtedy sa to všetko, žiaľ, pokazilo.“

Brundle ďalej vysvetlil, že Pérez sa behom krátkeho pôsobenia na Veľkej cene Mexika nedopustil len jedného chybného úsudku, ale rovno dvoch. „V zlomku sekundy pri rýchlosti 200 míľ za hodinu urobil dve chyby,“ povedal.

„Predpokladal, že Ferrari Leclerca, ktoré sa ocitlo v ´sendviči´, zabrzdí skôr a pravdepodobne rovnako tak aj Verstappen, ktorý bol na špinavej vnútornej strane. Ani jeden zo súperov však nezabrzdil predčasne, obaja mali svoje autá plne pod kontrolou. Najväčšou chybou Sergia bolo, že zabočil do zákruty príliš tvrdo a priskoro, pričom v nej potreboval byť širší, využiť vonkajšiu stopu a v nájazde do druhej časti šikany tak disponovať výhodou.“

Pérez ale namiesto toho vletel do prvej zákruty hlava-nehlava a okrem svojho monopostu RB19 poškodil aj Leclercov, keďže Monačan obkolesený Red Bullmi nemal kam uhnúť. „Leclerc mal malý priestor na manévrovanie, keďže mal na vnútornej strane Verstappena. Pérezov presah bol dosť výrazný a po kontakte širokých a lepkavých pneumatík, ktorý ho vyniesol do vzduchu, sa z pretekov čoskoro na to porúčal. Bola to tá posledná vec, ktorú by on, jeho tím, fanúšikovia a promotér pretekov potrebovali,“ dodal Brundle.

Súvisiace články