logo F1online.sk

200 veľkých cien a žiadne pódium: Nevyužil som to málo príležitostí, hovorí Hülkenberg

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2023

Nico Hülkenberg nepochybne patrí medzi najpopulárnejšie postavičky súčasnej Formuly 1. Aktuálne jediný nemecký pretekár na rošte je však stelesnením smoly a nesprávnych rozhodnutí. V Mexiku oslávi Hulk svoju okrúhlu 200. veľkú cenu a pri tejto príležitosti si prichystal aj špeciálnu helmu. Samozrejme, nechýbali ani otázky narážajúce na skutočnosť, že nikdy neochutnal pódiové šampanské.

Hülkenberg bol svojho času považovaný za obrovský pretekársky talent, za akéhosi nástupcu Michaela Schumachera, ktorý v juniorských kategóriách povyhrával takmer všetko. Nico sa stal šampiónom Formuly BMW, Formuly 3 aj GP2 (dokonca ako nováčik) a hneď vo svojej prvej sezóne v F1 sa s Williamsom postavil na pole position.

Hulk vlastne až dodnes preukazuje skutočnosť, že na jedno kolo je nesmierne silný. V pretekoch však mal veľakrát smolu alebo sa dopustil chyby, vďaka čomu je dnes známy predovšetkým pre svoju nelichotivú štatistiku – aktuálne 199 veľkých cien a nula pódií.

„Boli to dobré roky a dobrá zábava,“ povedal Hülkenberg na margo svojho okrúhleho jubilea. „Určite je to pekný úspech. Vlani v tomto čase som nemal istotu, že sa mi to podarí, ale je to ďalší dôkaz toho, ako rýchlo sa veci vo Formule 1 môžu zmeniť. Na konci budúceho roku budem blízko k 230, čo je pekné číslo. Som šťastný, veď robím, čo ma baví. Pretekanie je moja vášeň.“

Nemecký jazdec si pri tejto príležitosti priviezol do Mexika špeciálnu helmu pokrytú spomienkami na svoju kariéru. Nechýba na nej víťazstvo v Le Mans, titul v GP2 či jeho slávne „zaskakovačky“ za COVID-om nakazených kolegov. Sám Hülkenberg však pripomenul, prečo pricestoval do Mexika. „Neprišiel som sem oslavovať, ale pracovať. Stále bojujeme v Pohári konštruktérov a žiadny zo súperov nám nič nedaruje, takže nás čaká dril ako obyčajne,“ odkázal Nico.

Samozrejme, reč prišla aj na jeho pódiovú bilanciu. Hulk si už na tieto otázky zvykol a neraz pripomenul, že počet pódiových umiestnení nevyhnutne neznamená meradlo kvality pretekára. Na to môžeme povedať len toľko, že je to pravda.

„Mal som pár príležitostí dostať sa na stupne víťazov aj s autom, ktoré nemalo na takéto umiestnenie. Vývoj udalostí to však zariadil inak. V tomto športe platí, že keď nemáte špičkové auto, nedostanete takúto príležitosť veľmi často. Ja som ich zrejme nevyužil, ale takto to niekedy skrátka chodí,“ priznal Hülkenberg.

Ten sa plne sústredí na mexický víkend, počas ktorého bude Haas opäť skúšať vylepšenia nasadené v Austine. Tam sa tímu zjavne nepodarilo vyťažiť z auta plný potenciál, ale to sa môže zmeniť v Mexiku. „Dúfajme, že nám prinesú lepšiu výkonnosť,“ verí Hulk.

„Samozrejme, toto je odlišný okruh a panujú tu odlišné podmienky. V Mexiku nás čakajú obvyklé výzvy súvisiace s riedkym vzduchom, chladením auta a chladením bŕzd. Každý rok je to na tejto trati náročné, ale stále je to o maximalizácii potenciálu vášho balíka a snahe poslať na trať čo najlepšie auto,“ povedal Hülkenberg.