logo F1online.sk

Piastri v sobotu tápal. Jeho problémy sa pokúšal vysvetliť Andrea Stella

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Oscar Piastri na posledných veľkých cenách a najmä v Katare opojil fanúšikov McLarenu, no Austin im pripravil menšie vytriezvenie. Mladý Austrálčan v šprinte nestačil na svojho tímového kolegu, ale ani na jazdcov z konkurenčných tímov. Sám si to nevedel vysvetliť. Viac svetla sa tak pokúsil vniesť do prípadu Andrea Stella, ale neurazili by sme sa, keby bol o čosi presvedčivejší.

McLareny na štarte stáli v druhom a treťom rade, no Carlos Sainz ich veľmi rýchlo upratal za seba. Lando Norris si ešte svoje štvrté miesto dokázal vybojovať späť, zato Oscar Piastri sa od tohto momentu už viac pozeral do spätných zrkadiel ako dopredu.

“Skrátka mi chýbala priľnavosť. Na štarte som zviedol niekoľko súbojov. Prvých pár kôl som si myslel, že naša rýchlosť je OK. Tuho sme bojovali s autami okolo, potom už mali toho pneumatiky dosť, alebo v čom bol vlastne problém…” tápavo hľadal príčinu svojho prepadu Oscar Piastri. “Musíme sa na to pozrieť.”

Vyžiada si to podrobné preskúmanie, ale azda mu uškodila aj kolízia, teoreticky dve. “S Carlosom určite došlo ku kontaktu, nemyslím si však, že s Georgeom áno. Neviem, čo sa stalo, či som ja šiel doľava a on doprava alebo čo… Nemyslím si, že by to spôsobilo nejaké veľké poškodenie, no pozrieme sa na to.”

McLaren sa v sobotu ráno hotoval na bodové hody. Nakoniec ich len Lando Norris zopár uvaril, no na tradičnú ľudovú veselicu by to nestačilo. S akými problémami sa teda pasovali jazdci v papájových kombinézach? Takúto otázku dostal šéf stajne Andrea Stella.

“Nenazýval by som to problémami,” ohradil sa po otázke Teda Kravitza zo Sky Sports Andrea Stella. “Landova rýchlosť bola povzbudzujúca, len stratil čas za Carlosom. V závere sa rýchlo doťahoval na Leclerca a vykazoval konzistentnosť. Mali sme nad ňou menší otáznik, pretože doteraz nikto neodjazdil taký dlhý stint. Chceli sme vedieť, ako sa pneumatiky zachovajú ku koncu takéhoto stintu. Pred nedeľou je to sľubné.”

Je pravda, že McLaren nemusí príliš pitvať Norrisovu sobotu. Dáta z monopostu na druhej strane garáže si vypýtajú oveľa väčšiu pozornosť. “V Oscarovom prípade musíme skontrolovať, či jeho pneumatiky na štarte nespôsobili menší deficit.”

Podľa Stellu to Piastri nemal jednoduché, pretože sa toho musel veľa naučiť ohľadom práce s pneumatikami, ako ich udržať pri živote dlhšie a zmanažovať úvodné kolá šprintu. “Preto je s prihliadnutím na Oscara dobré, že sme mali šprint dnes, takže sa v nedeľu môžeme odraziť a nielen sa udržať na bodoch, ale aj získať ďalšie dôležité body.”

“Ide aj o to, že nové pneumatiky si chcete odložiť na preteky,” rozvádzal svoje myšlienky dlhoročný inžinier McLarenu. “Preto štartujete na použitých pneumatikách, no tie Oscarove boli už dosť opotrebované, mali za sebou pár kôl. Každé kolo, ktoré na takomto okruhu odjazdíte, spôsobí degradáciu až jednej desatiny sekundy. Tento počiatočný deficit si so sebou nesiete celé šprintové preteky. Je to trochu dôsledok ekonómie šprintového víkendu, keď si chcete odložiť nové pneumatiky na preteky.”

Môžeme Piastriho stratu vysvetliť takto jednoducho? Dáta zo štartu Stellovu verziu jednoznačne nepotvrdzujú. Je pravda, že Oscar Piastri štartoval na pneumatikách, ktoré mali za sebou päť kôl, ale rovnako boli na tom Leclerc, Norris, Pérez či Ricciardo. Navyše takmer nikto nemal úplne nové gumy, výnimkou boli len Albon a Hülkenberg. McLaren bude dúfať, že Piastri skrátka prepálil tempo v úvodných kolách a pri súboji so Sergiom Pérezom, prípadne prišiel o pár bodov prítlaku po kontakte s Carlosom Sainzom.

V nedeľu bude treba opäť zaútočiť. Všetky oči sa však upierajú na Landa Norrisa, ktorý bude štartovať z prvého radu a čisto teoreticky by mohol uvažovať o premiérovom víťazstve v kariére.

Andrea Stella sa len pousmial. “Verstappen dnes predviedol, že má veľmi dobrú rýchlosť. Najrýchlejšie kolo zajazdil v úvode šprintu a potom to už len kontroloval. Aj keď štartuje zo šiestej priečky, toto nie je Monako ani Singapur, dá sa tu predbiehať pomerne ľahko. My však odvedieme naše maximum a uvidíme.”