logo F1online.sk

Sainz o požiadavkách Ferrari: Chcú pilota, ktorý tímu odovzdá všetko

Carlos Sainz
© Carlos Sainz/Twitter
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2020

Minulý týždeň jazdecký trh vo Formule 1 nečakane explodoval. Výsledkom je prestup Carlosa Sainza do Ferrari a Daniela Ricciarda do McLarenu. Dalo sa však predpokladať, že tieto udalosti boli výsledkom dlhodobého vývoja.

Španielsky pilot teraz pre oficiálnu stránku Formuly 1 priznal, že „prvé lastovičky“ prileteli z Maranella ešte na prelome rokov, teda v čase, keď nový kontrakt podpisoval Charles Leclerc. Carlos by si však nedovolil so Scuderiou seriózne rokovať bez povolenia svojich súčasných šéfov.

„V momente, keď som mal pocit, že Ferrari má záujem angažovať ma pre sezónu 2021, som bežal za Zakom Brownom,“ povedal Sainz. „Povedal mi: ‚Okej, necháme ťa rokovať s Ferrari, zostaň v kontakte a uvidíme, ako sa to vyvinie‘.“

„Otvorenosť všetkých zúčastnených strán bola v tomto procese kľúčom. Som preto veľmi hrdý na to, ako sa to celé odohralo. Som veľmi šťastný a ďakujem Zakovi i celému tímu,“ povedal Sainz. „Radovali sa so mnou a gratulovali mi. Povedali mi: ‚Zaslúžil si si to. Určite sa ti tam bude dariť‘. Niečo také od svojich šéfov určite radi počujete.“

Pre Carlosa tak začína nová životná kapitola. Čo vlastne od neho Ferrari očakáva? Podľa niektorých názorov chce Scuderia „poslušnú dvojku“ k Charlesovi Leclercovi. Iní očakávajú vyrovnaný súboj dvoch pilotov novej generácie.

„Hľadajú tvrdo pracujúceho človeka. Chcú niekoho, kto sa presťahuje do Talianska a strávi hromadu času v továrni v Maranelle. Presne tak, ako som ja trávil veľa času vo Wokingu,“ povedal Sainz. „Okrem toho chcú tiež rýchleho a motivovaného pilota, ktorý Scuderii odovzdá všetko.“

Ešte však nepredbiehajme. Sainza čaká ešte jeden rok vo Wokingu, na ktorý sa teší minimálne tak veľmi, ako na svoju blížiacu sa anabázu vo Ferrari.

„Chcem sa s McLarenom rozlúčiť vo veľkom štýle. Chcem zo seba vydať maximum rovnako, ako som to urobil vlani. Od budúceho roka budem jazdcom Ferrari, ale verte mi, že nič ma neurobí šťastnejším, než vidieť McLaren opäť na najvyššom stupienku. Ako fanúšik Formuly 1 – aj ako fanúšik McLarenu – by som rád videl tento tím na vrchole,“ dodal Sainz.