logo F1online.sk

Bernie Ecclestone sa priznal k spáchaniu podvodu. Štátu mal zatajiť 400 miliónov

Bernie Ecclestone
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 10. 2023

Bývalý šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone sa priznal k spáchaniu 400-miliónového podvodu. Tie zadržiaval prostredníctvom singapurského zvereneckého fondu, ktoré neuviedol v žiadnom zo svojich daňových priznaní, informovala britská televízia BBC.

Bývalý šéf Formuly 1 sa podľa menovaného zdroja k činu priznal. Zverenecký fond zriadený v prospech jeho dcéry v Singapure sa stal pomyselnou „práčkou špinavých peňazí“, ktoré tento 92-ročný miliardár nepriznal vo svojich daňových priznaniach. Úradom takto malo „prekĺznuť“ až 400 miliónov libier.

Túto povinnosť si mal splniť ešte v júli 2015 a teraz sa po mesiacoch vyšetrovania mal podľa BBC priznať britskému súdu: „Priznávam svoju vinu,“ vyhlásil podľa britskej televízie, aj keď doteraz jednoznačne popieral, že by niečo spáchal.

Rozsudok by sme sa mohli dozvedieť už budúci mesiac, keď sa uskutoční súdny proces. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by mal Ecclestone z pazúrov súdov vykĺznuť, zvlášť keď sa po mesiacoch prvýkrát priznal k spáchaniu tohto skutku.

Bernie vraj uviazol v sieti „komplexného a celosvetového vyšetrovania“ daňových podvodov. Aj keď Ecclestone vyšetrovateľom tvrdil, že „nie je zakladateľom ani príjemcom žiadneho zvereneckého fondu v Spojenom kráľovstve ani mimo neho“, úradom sa vraj podarilo dokázať, že z neho čerpal výhody.

Zaplatí 652 miliónov libier

Agentúra Reuters informovala, že podľa prokuratúry Ecclestone súhlasil so zaplatením škody 652 miliónov libier. Obžalovaný sa vraj dostavil pred súd, aby sa priznal k vine v jednom bode obžaloby. Podľa vlastných slov však mal „klamlivú predstavu“ o skutočnom stave veci. Ku všetkému došlo len mesiac pred uskutočnením súdneho procesu.

„Od 7. júla 2015 pán Ecclestone nevedel, aký je skutočný stav vecí, a preto nemohol odpovedať,“ uviedol prokurátor Richard Wright podľa BBC, podľa ktorého obžalovaný úmyselne poskytol „nepravdivú alebo zavádzajúcu informáciu“ o zvereneckých fondoch zriadených mimo územia Británie.

„Pán Ecclestone nemal úplne jasno v tom, ako bolo štruktúrované vlastníctvo predmetných účtov a preto nevedel, či je povinný zaplatiť daň, úroky alebo pokuty v súvislosti so sumami, ktoré prechádzajú cez tieto účty.“

„Pán Ecclestone uznáva, že nebolo správne takto odpovedať na otázky, pretože tým riskoval nepríjemnosti súvisiace s vyšetrovaním. Teraz priznáva, že je potrebné zaplatiť daň,“ dodal Wright.

Ešte nevieme s istotou povedať, ako k veci postaví sudca a či mu hrozí aj niečo viac ako zaplatenie mastnej škody.

Aktualizované: Bernie Ecclestone okrem spomínanej pokuty dostal aj 17-mesačný trest odňatia slobody s odkladom na dva roky.