logo F1online.sk

Alonso sa zastal Vettela: Na titul sme nemali techniku

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2020

Príbeh Fernanda Alonsa a Sebastiana Vettela vo Ferrari sa na seba veľmi podobajú. Obaja prišli do Maranella s vidinou zisku ďalšieho titulu pre najúspešnejší tím v histórii Formuly 1, a hoci obaja boli blízko, napokon túto úlohu nezvládli. Podľa Španiela bola na vine hlavne technika.

Vettelove roky vo Ferrari sa tiež skončia bez titulu, dnes to už môžeme povedať s určitosťou, keďže Vettel sa v Rusku zaradil medzi jazdcov, ktorí nemajú už ani matematickú šancu na šampionátový triumf.

“Všetci sme prichádzali do Ferrari s veľkým očakávaniami,” hovorí Fernando Alonso pre nemecký Sport Bild. “Je to najlegendárnejší tím vo Formule 1 a jazdiť za Ferrari je niečo výnimočné. A hoci som v ňom nevyhral titul, pre mňa to bola veľmi pozitívna skúsenosť. Myslím si, že aj Sebastian bude mať na Ferrari dobré spomienky, aj keď titul majstra sveta nezískal. Myslím, že obom nám v tej rozhodujúcej chvíli chýbalo správne auto a tiež technické možnosti.”

Teraz Vettel mieri do Aston Martinu, ktorý bude na tom z pohľadu výkonu veľmi podobne ako Renault, resp. Alpine. Môžeme sa tak tešiť na zopakovanie súbojov zo začiatku minulého desaťročia medzi ním a Fernandom Alonsom.

“Keď podpíšete zmluvu s Ferrari, predpokladáte, že môžete získať titul. Vettel si po zisku štyroch mohol pomyslieť, že ďalší môže prísť s Ferrari. Ale niekedy v ten dôležitý moment nemáte šťastie a príležitosť vám ujde pomedzi prsty. Preto som sa počas mojej kariéry snažil nekoncentrovať výlučne na Formulu 1. Jazdil som aj na 24-hodinovke Le Mans a snažil sa vyhrať všetko, čo sa dalo,” priblížil svoj postoj rodák z Ovieda.

Rekordy Michaela Schumachera tak neprekoná pilot z Ferrari, bude ním Lewis Hamilton a teraz je už len otázkou času, kedy sa tak stane. Fernando Alonso má skúsenosti so Schumacherom aj Hamiltonom — kto bol silnejším súperom?

“To je ťažká otázka, boli to rôzne éry a autá s rozdielnymi výkonmi. Ale spomínam si, že Michael bol ako pilot veľmi ťažko zdolateľný, jeden s najväčším talentom. Mal v sebe niečo extra,” spomína Alonso. “Lewis je veľmi dobrý a najlepší svojej generácie, ale nevyhral titul v McLarene, keď bol kolegom Jensona Buttona. A v Mercedese sa podarilo vyhrať titul aj Nicovi Rosbergovi. Pri Michaelovi sa nič také neudialo. Vždy vyhral. Pre mňa je Michael o krok vpredu.”