logo F1online.sk

Hamilton sa kajá: Beriem plnú zodpovednosť

Nehoda Georgea Russella a Lewis Hamiltona
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2023

Lewis Hamilton sa v nedeľu vyhol pretekom, ktoré by po vzore ostatných jazdcov azda opísal ako najťažšie v kariére. Vypadol totiž už v prvom kole, keď kolidoval so svojím tímovým kolegom Georgeom Russellom. Za incident berie plnú zodpovednosť.

Mercedes sa na štarte rozhodol rozdeliť stratégie svojim jazdcom. Lewis Hamilton dostal mäkké pneumatiky, ktoré mal využiť na raketový štart. Sedemnásobný šampión sa rozbehol naozaj dobre a na vonkajšku prvej zákruty sa pokúsil predbehnúť Georgea Russella.

Vtom došlo ku kontaktu medzi Hamiltonovým pravým zadným kolesom a druhým strieborným šípom. Hamilton sa ocitol bez pneumatiky a s poškodeným ráfikom, George Russell sa roztočil a prepadol sa, navyše musel zamieriť k svojim mechanikom. Akoby to nestačilo, komisári si predvolali rodáka zo Stevenage za to, že po vyskočení z monopostu prekrižoval trať.

Lewis Hamilton poskytoval rozhovory už počas pretekov. “V tom zápale som bol frustrovaný, pretože zozadu som pocítil štuchanec. Myslím si však, že George skrátka nemal kam ísť. Prebehlo to nešťastne, ale beriem za to zodpovednosť, pretože taká je moja rola. Musím sa k tomu ešte vrátiť a pozrieť sa na to. Nemám však pocit, že by bol na vine George.”

Pilot Mercedesu k incidentu zaujal jasné stanovisko o pár minút neskôr na sociálnych sieťach. Uvedomoval si, že jeho výčitka vo vysielačke, že ho vyradil vlastný kolega, nebola v poriadku. “Videl som opakované zábery a bola to stopercentne moja vina. Beriem za to plnú zodpovednosť. Ospravedlňujem sa tímu a Georgeovi.”

Hamiltonovi sa stal osudným fakt, že svojho tímového kolegu v prvej zákrute “zavrel”. “Pred pretekmi sme vedeli, že budeme mať odlišné pneumatiky, tak sme si vraveli: Prečo by sme dnes nemohli spolupracovať? Bavili sme sa o tom, ako by sme to ťahali spolu.”

“Nemali sme však v pláne zraziť sa. Pre celý tím, ktorý pracoval veľmi tvrdo, aby sa dostal do tejto pozície, to bolo naozaj deprimujúce. Je to veľmi smutné. Keď sa niekoho dotknete, vždy vás to frustruje, no o to viac, ak sa obaja roztočíte a začnete sa prepadávať poradím,” povzdychol si napokon.

Súvisiace články