logo F1online.sk

Piastriho prekvapilo porovnanie s Red Bullom: Pred nedeľou to vyzerá sľubne

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2023

Aj keď sa to do historických štatistík nebude rátať ako prvé víťazstvo vo Formule 1, zostane katarský šprint zapísaný navždy hlboko v pamäti austrálskeho mladíka Oscara Piastriho. Ten na seba strháva stále viac a viac pozornosti a v Katare poráža tímového kolegu Landa Norrisa. Nad piatkovou kvalifikáciou však zostáva visieť temný mrak nevyužitej skvelej príležitosti.

Pôsobenie vo Formule 1 je pre nováčika o prudkom učení. Keď však už vo svojej prvej sezóne máte možnosť štartovať z pole position či dokonca bojovať o pódiá, na vašich nováčikovských pleciach sa nahromadí ohromný tlak. Niekto sa pod jeho ťarchou zosype a niekto, ako napríklad Oscar Piastri, dokáže ponúknutú príležitosť využiť. Inak tomu nebolo ani v katarskom šprinte, ktorý austrálsky mladík ovládol.

„Áno, bol som trochu nervózny. Štart vpredu znamená, že sa už nemôžete posúvať, môžete len spadnúť. Bol som však presvedčený, že sa môžeme udržať aspoň medzi dvoma alebo troma najlepšími, ak nie rovno vyhrať,“ povedal Piastri po skončení šprintu pre televíziu Sky.

„Využili sme našu príležitosť, aj keď nám chlapci na softoch sťažili život. Nakoniec som si však vďaka nim dokázal vybudovať náskok na Maxa, takže som veľmi spokojný,“ dodal Piastri.

Aj keď je šprint veľmi krátky, Oscar potreboval určitú dávku trpezlivosti. Softy boli na začiatku a po každom reštarte veľmi rýchle, ale odišli rýchlejšie, než sa zahriali. Nakoniec tak bol pre Piastriho väčšou hrozbou Max Verstappen, nie George Russell či piloti Ferrari.

„Predpokladal som, že chlapci na mäkkých pneumatikách sa začnú trápiť, ale nechcel som skončiť ako Max alebo Lando, ktorí nemuseli predbiehať jedného súpera, ale hneď troch. Bolo veľmi dôležité udržať sa pred oboma Ferrari a mohol som sa sústrediť na Georgea. Spočiatku som trochu šetril pneumatiky, ale keď sa Max prebojoval dopredu, potreboval som predbehnúť Georgea, ktorému očividne odchádzali pneumatiky po piatich alebo šiestich kolách. Odvtedy som sa už cítil komfortne, ale ten Georgeov manéver v úvode ma určite trochu znervóznil,“ priznal Piastri.

Pohľad na porovnanie McLarenu a Red Bullu v závere šprintu naznačuje, že Piastriho s Norrisom musí ten piatok veľmi mrzieť. Monopost MCL60 je v Katare najbližším prenasledovateľom Red Bullu. Možno je to len vzdušný zámok, predsa len stále nevieme, aký obraz ponúknu nedeľné preteky, ale nakoniec sa to ani nemusíme dozvedieť. Piastri odštartuje zo šiesteho miesta a Norris z desiateho, takže nebude jednoduché mocný Red Bull dobehnúť.

„Keď som predbehol Georgea, potreboval som si vybudovať náskok, ktorý ma dostal do aspoň trochu komfortnej pozície – keď máte za sebou Red Bull, nikdy sa necítite komfortne. Bolo to však príjemne prekvapujúce, akú rýchlosť sme mali na konci šprintu, čo je sľubný signál pred nedeľnými pretekmi,“ priznal Piastri.

Súvisiace články