logo F1online.skF1online.sk

Hamilton by nebol na Norrisa taký prísny: Lando mal byť tu hore

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 10. 2023

Mercedesy v kvalifikácii profitovali z problémov dvojice jazdcov McLarenu, ktorí sa za výjazdy mimo trať ocitli v nemilosti komisárov. Lewis Hamilton však nijak pompézne neoslavoval svoj posun na tretie miesto, ale zhodnotil, že voči súperom boli tresty veľmi prísne.

Rozuzlenie piatkovej kvalifikácie bolo dosť rozpačité. Lando Norris rozhovory v parc fermé rovno vynechal uvedomujúc si, že bude štartovať z chvosta elitnej desiatky, a Oscara Piastriho FIA “zarezala” v priamom prenose a s mikrofónom v ruke.

George Russell tak zdedil druhé miesto, Lewis Hamilton zas tretie. Na jeho bezprostrednú reakciu sme si však museli počkať. V zóne pre novinárov napokon zhodnotil, aké má dojmy zo svojej kvalifikácie a či je s ňou spokojný.

“Nie ohromne, ale pre náš tím je to skvelý výsledok. Stojíme v prvých dvoch radoch na druhom a treťom mieste,” poznamenal Lewis Hamilton, ktorý bol v prvom tréningu trinásty a ani v Q1 mu nebolo všetko jedno. “Mal som ťažký vstup do kvalifikácie. S vetrom to bolo náročné, ale nakoniec to bola pomerne priemerná kvalifikácia.”

V Mercedese si však neboli takí istí tým, že budú mať “priemernú” kvalifikáciu. “Naša dnešná rýchlosť nás trochu prekvapila. Bolo to však príjemné prekvapenie a pre tím určite pozitívne.”

Vo veci škrtania časov na okruhu Losail sa Lewis Hamilton postavil na stranu jazdcov McLarenu. Pravidlá síce hovoria jasnou rečou, no sedemnásobný šampión má pocit, že v Katare ani nie je nutné sledovať, či jazdec prekročí bielu čiaru rovnako, ako je to zbytočné sledovať v zákrutách, za ktorými sa nachádza štrk.

“Lando by mal byť tu hore,” vyhlásil Hamilton. “Nemám pocit, že by sme na tomto okruhu potrebovali sledovať limity trate.” Britský pretekár neskôr rozviedol svoje myšlienky: “Tieto nové obrubníky sú skvelé. Keď som sa včera na kolobežke previezol po okruhu, povedal som si, že vyzerajú byť dosť veľké. Podľa mňa sú naozaj dobré. Keď prejdete cez najvyšší bod obrubníka, strácate čas, takže sa tu nevyhnutne nemusíme riadiť bielou čiarou.”

George Russell (Jiří Křenek/Mercedes)

George Russell sa v nedeľu pokúsi spraviť reparát z VC Singapuru, kde takisto štartoval z druhej priečky, no nedopadlo to veľmi slávne. Tentoraz však nebude pomýšľať na víťazstvo, keďže má pred sebou Maxa Verstappena.

Preto môže byť so sebou spokojný. “Nemôžem hovoriť za druhých, ale podmienky boli náročné. Musíte byť veľmi, veľmi presní, niekedy sa bavíme o milimetroch,” opisoval katarskú výzvu George Russell. “Priľnavosť bola slabá a k tomu bolo naozaj veterno, veľmi prašno, na trati piesok. Pred kvalifikáciou klesli teploty.” To obyčajne nie je dobrou správou pre Mercedes, ktorý sa pýši tým, že svoje gumy nenamáha tak ako konkurencia.

Nakoniec to dopadlo dobre aj vďaka tomu, že Mercedesy sa v kľúčových momentoch vyhli chybám a škrtom časov. “Je trochu frustrujúce, keď prídete na takýto skvelý okruh a len s ťažkosťami hľadáte limity, kde presne je hranica trate. Do budúcna potrebujeme nájsť lepšie riešenie.”

“Ja som mimo trať nevyšiel, ale pred dvoma pretekmi som vrazil do bariéry a prišiel o pódium,” pripomenul, že ani on nie je bezchybný. “Takže aj to bolo svojím spôsobom o limitoch trate.”

Čo hovorí na konečný výsledok? Svojimi slovami potvrdil nálady Lewisa Hamiltona. “Tento víkend sme rozhodne nečakali, že sa zoradíme na druhom a treťom mieste, takže toto bolo naozaj príjemné prekvapenie. Samozrejme, Lando bol pred nami. Jeho drobný výjazd mimo trať nemal dopad na rozdiel v našich rýchlostiach, takže vieme, že sme o polovicu kroku za McLarenom.”

“Ale z auta som mal dobrý pocit a som spokojný s výsledkom. Je skvelé, že Lewis je za mnou na treťom mieste. Môžeme to rozohrať strategicky a spolupracovať. V nedeľu máme zarobené na silný výsledok, hlavne, keď sú oba McLareny a obe Ferrari za nami,” mädlí si ruky 25-ročný Angličan. “Vieme, že nás čaká bitka, pretože oni budú rýchli.”

Súvisiace články

Diskusia