logo F1online.sk

FIA rieši Hamiltona, tričkom pravdepodobne prekročil čiaru

Lewis Hamilton pred VC Toskánska
© Lewis Hamilton/Twitter
Ladislav Király
Ladislav Király14. 9. 2020

Lewis Hamilton sa môže dostať do problémov. Po viacerých vyjadreniach, ktoré sa zdali byť na hrane, ktoré do istej miery provokovali a ktorými začínal zachádzať do politických tém, tentoraz možno prekročil čiaru.

Pred Veľkou cenou Toskánska, ale aj po nej, už nemal tričko s nápisom Black Lives Matter, ale „Arrest the cops who killed Breonna Taylor“, teda „Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú“.

Ide o ďalšiu z udalostí, pri ktorých bola usmrtená Afroameričanka a Hamilton to nedokáže akceptovať. Policajti, ktorí mali určité podozrenia, vtrhli do jej domu a po tom, ako na nich jej priateľ začal strieľať, ju viacerými výstrelmi usmrtili.

Hamilton po pretekoch okrem iného povedal „Spravodlivosť pre Breonnu Taylorovú“, avšak podľa ľudí z Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) zašiel príliš ďaleko. Politiku by vraj do športu ťahať nemal a FIA začala vyšetrovanie. Informovali o tom stránky Sky Sports a BBC Sport odvolávajúce sa na hovorcu FIA.

„Trvalo dlho, kým som sa dostal k tomuto tričku,“ povedal Lewis Hamilton. „Chcel som si ho obliecť a zvýšiť povedomie o tom, že niektorí ľudia boli zabití na ulici, ale niekto bol zabitý vo svojom vlastnom dome. Oni jednoducho vošli do nesprávneho domu a naďalej sú na slobode. Nemôžeme zvoľniť, nemôžeme… musíme pokračovať v upozorňovaní na to.“

Za zvýraznenie tejto problematiky sa zasadzovali už aj viacerí basketbalisti NBA a nedávno na ňu na US Open špeciálnym rúškom upozorňovala aj tenistka Naomi Osaková, ktorá celý turnaj napokon aj vyhrala.

„Naomi to spravila úžasne a veľmi jej k tomu gratulujem,“ zareagoval Hamilton. „Podľa mňa je po stránke toho, čo so svojou platformou urobila, neskutočnou inšpiráciou.“

Hamilton už dlhodobo podporuje hnutie Black Lives Matter a zaujal napríklad aj na Veľkej cene Štajerska, kde po víťazstve zdvihol zaťatú päsť ako pozdrav „black power“.

Súvisiace články