logo F1online.skF1online.sk

Russell sa chcel „schúliť do klbka“. Podľa Wolffa to bol na 99 percent fantastický výkon

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2023

Dokonalá ukážka krásy a krutosti športu v poslednom kole pretekov. Na jednej strane oslavné a zaslúžené fanfáry po nesmierne inteligentnom výkone Carlosa Sainza, na druhej plač a škrípanie zubami Georgea Russella, ktorý v Singapure urobil všetko správne, teda až na posledné kolo pretekov.

Aj keď má britský mladík povesť šikovného politika a dokáže pred médiami zahrať divadielko, čo rozhodne patrí do arzenálu každého šampióna, tentoraz sme jeho zlomenému hlasu a slzám na krajíčku všetci verili. Ako aj sám priznal, taký by mal byť šport, ak urobíte chybu, musíte pykať. Aj mnohí neprajníci však považovali tento športový trest za neprimerane krutý.

„V takýchto chvíľach máte chuť sa len schúliť do klbka a byť osamote,“ povedal Russell sklamane po pretekoch.

„Je to ten najhorší pocit na svete, keď ste strašne fyzicky a duševne vyžmýkaný, premárnite príležitosť na víťazstvo a potom urobíte takúto chybu. Láme to srdce,“ povzdychol si Russell.

Pre niečo také má pochopenie každý športový fanúšik. Iste, George zahodil pódium a urobil dosť zbytočnú chybu, ale ukázal, že do toho dal naozaj všetko. Okrem toho, až do tohto posledného kola to bol z jeho strany v podstate dokonalý výkon, čo ocenil aj jeho šéf Toto Wolff.

„Som za Georgea smutný, pretože predviedol na 99,9 percenta fantastický víkend, ale na zlomok sekundy stratil koncentráciu, škrtol o múr a bolo po všetkom,“ vyhlásil boss Mercedesu.

„Povedal som mu, že nech sa niečo také radšej stane teraz, keď sa z toho môže poučiť, než v čase, keď budeme bojovať o víťazstvo alebo o titul. Táto chyba sa mu vryje do pamäti,“ dodal.

Bolo to skutočne blízko. Na krátku chvíľu to vyzeralo, že Russell prekoná Landa Norrisa, čo by definitívne spečatilo osud pretekov. McLaren však v rozhodujúcej chvíli ukázal vynikajúcu rýchlosť na rovinke a keď sa Norrisovi podarilo ubrániť, jeho bezchybná jazda spolu s taktickou pomocou od Carlosa Sainza priniesla Ferrari a McLarenu prvé a druhé miesto.

Mercedesu tak zostali len oči pre plač. Lewis Hamilton v novej ére stále čaká na víťazstvo a Mercedes získal za celé dva roky len jedno jediné vlani v Brazílii.

„Nesmieme zabúdať, že je to jeho druhý rok v konkurencieschopnom aute a dal do toho naozaj všetko,“ povedal Wolff. „Tlačil na to s cieľom vyhrať preteky. V tom okamihu bolo jedinou možnosťou, ako predbehnúť Norrisa a potom možno Sainza, nenechať ani milimeter navyše.“

„Lando pobozkal múr a George za ním ho trafil tvrdšie, čo ho stálo preteky, ale keď na to takto tlačíte, také veci sa stávajú.“

„Je to čistokrvný pretekár a je zničený, ale povedal som mu, že išlo o tretie miesto, nie o víťazstvo. Je to dôležité poučenie a nestane sa to, keď pôjde o triumf. Je však, samozrejme, veľmi sklamaný,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia