logo F1online.skF1online.sk

Toto nie je koniec dominancie Red Bullu, zhodli sa jazdci

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2023

Prepad Red Bullu na Veľkej cene Singapuru patrí rozhodne k najväčším prekvapeniam doterajšieho priebehu sezóny. Pred víkendom sa hovorilo, že okruh Marina Bay je posledná šanca pre súperov zabrániť stopercentnej úspešnosti lídrov šampionátu. Tí sa však v Singapure trápili tak veľmi, až vyvolali otázky, či najnovšia technická direktíva ukončila obdobie ich dominancie. Odpoveď na túto otázku je podľa mnohých jednoznačná.

Max Verstappen po pretekoch sľuboval, že Red Bull bude v Suzuke opäť rýchly. Japonský okruh by mal byť pre monopost RB19 priam dokonalým miestom, podobne ako Katar, ale v Singapure sa objavila otázka, či je Red Bull kúzla zbavený. Víťaz posledných pretekov Carlos Sainz má na túto otázku jasnú odpoveď.

„Neprekvapilo by ma, keby vyhrali všetky zostávajúce preteky v tejto sezóne,“ prehlásil španielsky pretekár. „Myslím si, že Singapur nám ponúkol šancu a my sme si počínali dobre, ale podľa mňa bude Red Bull vysoko do konca sezóny. Budú veľmi, veľmi, veľmi ťažko zdolateľní.“

„Pre Formulu 1 by bolo skvelé, keby Ferrari, McLaren, Mercedes a Aston Martin zrýchlili o dve alebo tri desatiny a dokázali ich vyzvať v pretekovom tempe. V takom prípade by sme videli priam neuveriteľné preteky a o víťazstvo by bojovalo osem jazdcov, podobne ako tu v Singapure,“ hovorí Sainz.

„Ukazuje to obrovský potenciál Formuly 1 ponúknuť úchvatnú šou, ale zároveň platí, že Red Bull v tomto roku postavil vynikajúce auto. Odvádzajú neuveriteľnú prácu a zaslúžia si všetky tie víťazstvá. Trochu snívam, ako by to vyzeralo, keby sa nám všetkým podarilo dotiahnuť v druhej polovici sezóny a v budúcom roku,“ dodal španielsky pretekár.

Skeptický bol aj tretí v cieli nedeľných pretekov Lewis Hamilton, ktorý začiatkom leta navrhol, aby FIA znemožnila tímom slobodne si zvoliť, kedy začnú s vývojom nového monopostu. Teraz to však nevyzerá, že ho zaujíma, čo robia ostatní.

„Tento víkend som súperov príliš nesledoval, takže naozaj neviem, prečo im chýbalo tempo. Myslím si však, že je skvelé sledovať ostatné tímy, McLaren nabral obrovskú rýchlosť, Ferrari takisto pokročilo, čo je podľa mňa pozitívne,“ povedal Hamilton.

„Keď sa nad tým zamyslíte, tak Red Bull zrejme nevyvíja auto. McLaren sem priviezol vylepšenia, takisto ďalšie tímy vylepšujú svoje autá, ale oni pracujú na budúcoročnom. Majú k dispozícii menej priestoru na vývoj vo veternom tuneli, takže pravdepodobne využívajú čas z tejto sezóny na prácu na budúcoročnom monoposte.“

„Rozhodne začali s vývojom nového auta skôr než my. Majú veľký náskok, takže možno utlmili svoj vývoj, kým my naďalej pokračujeme so zlepšovaním nášho monopostu. Ukáže však až čas,“ povedal sedemnásobný majster sveta.

Druhý muž v cieli nedeľných pretekov, Lando Norris, nadviazal na Sainza slovami, že v tomto roku by jeho McLaren vyhral neraz, ale Red Bull bol jednoducho proti. „Keby tu nebol Red Bull, už by som mal na konte dve víťazstvá,“ zvolal s úsmevom.

„Ako však povedal Carlos, nasledujúci víkend budú späť. Keď som však v sobotu sledoval jeho palubné zábery, tak trochu som sa smial, pretože som ešte nikdy nevidel také zlé auto. Max sa na tom smial tiež. Uvidíme na ďalší víkend. Myslím si, že budú späť na čele,“ povedal Norris.

Súvisiace články

Diskusia