logo F1online.sk

Wolff: Dáta nám predpovedali prvé a druhé miesto

George Russell
© Wolfgang Wilhelm/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2023

Nie, Veľkú cenu Singapuru neresuscitovalo ani tak odstúpenie Estebana Ocona a fáza virtuálneho bezpečnostného vozidla, ale rozhodnutie Mercedesu prezuť. Tím z Brackley a Brixworthu pri zastávke šiel do istého rizika, ale s potenciálom oveľa väčších ziskov. Šéf tímu Toto Wolff vysvetlil, ako sa na boxovom múriku rodilo toto rozhodnutie.

George Russell sa už po kvalifikácii videl na pódiu s trofejou víťaza v ruke. Nemalé sebavedomie mu budovala preteková rýchlosť Mercedesu, jeho práca s pneumatikami a odložená čerstvá sada stredne tvrdej zmesi. Nebyť fázy VSC, ani by ju nemal kedy využiť, pretože Carlos Sainz Mercedesu veľmi šikovne bránil presedlať na dvojzastávkovú stratégiu.

Toto Wolff po pretekoch vysvetlil, že toto mala byť kľúčová zbraň v arzenáli strieborných šípov. “Keby sme zostali statickí, vyhrať preteky by bolo nesmierne ťažké. Povedali sme si teda, že poďme do toho. Nakoniec je z toho pódium pre Lewisa, čo je skvelé.”

Keby Mercedesy nezamierili do boxov, takmer určite by Carlosa Sainza nepredbehli, aj keď by ho George Russell nemusel dobiehať. “Nemyslím si, že by sme dokázali vyhrať, preto sme šli do rizika. Vedeli sme, že v najhoršom prípade z toho bude tretia a piata priečka, v najlepšom prípade vyhráme.”

“Keď sme sa vrátili na trať a zostávalo nám niekoľko kôl, na dátach sme videli prvé a druhé miesto,” prezradil rakúsky biznismen, ktorý sa už so stratégmi v garáži mohol zalizovať. Nebolo mu to však súdené.

A možno to príde na VC Japonska. Toto Wolff po pretekoch žartovne vyhlásil, že to bude veľká príležitosť pre Mercedes opäť vyhrať, keďže pre operáciu kolena bude v Suzuke chýbať. Strieborné šípy za posledné dve sezóny vyhrali len VC Sao Paula. Hádajte, čo? Práve na nej šéf tímu chýbal.

“Je super, že Lewis sa dostal na pódium. Mal brilantné preteky a v závere dobrú rýchlosť. Georgea je škoda, pretože sa na to veľmi narobil. Mohlo byť z toho pekné tretie a štvrté miesto a hŕba bodov. Takto sme v porovnaní s Ferrari prišli o 22 bodov,” vypočítal vplyv pretekov na Pohár konštruktérov.

Georgeovi Russellovi možno jeho nehodu vyčítať, ale z pohľadu šéfa tímu to určite nie je nutné. Mladý Brit si bude spytovať svedomie aj sám. Tím ho musí skôr podporiť. “Áno, určite. Pilot je v takej chvíli zničený. Presne to teraz budem robiť.”

“Vo vysielačke povedal také veci, ktoré by ste v televízii nemohli pustiť. Bol to skrátka nešťastný moment. Dotkol sa múru, čo bola chyba, ktorá sa stane v zlomku sekundy. Ukončila inak skvelé preteky. Je to škoda, zaslúžil by si to,” uzavrel víkend v Singapure Wolff.

Súvisiace články