logo F1online.skF1online.sk

Sainz aj v závere výrazne ubral: Keby to nevyšlo, nevyzeralo by to dobre

Carlos Sainz a Lando Norris
© Instagram/Carlos Sainz
Milan Kubala
Milan Kubala17. 9. 2023

Carlos Sainz sa v nedeľu zahrával s ohňom, keď spomaľoval celé štartové pole a brzdil dokonca aj tesne pred cieľom pretekov. Tentoraz sa však nemohol báť toho, že by ho oheň spálil. On bol totiž jedinou cestou, ako sa prebojovať k prvému víťazstvu v sezóne.

Tento príbeh môže byť inšpiráciou pre mnohých mladých jazdcov. Poukazuje na to, ako piloti z rôznych tímov môžu spolupracovať, ak sledujú ten istý cieľ. V nedeľu sa potiahli Carlos Sainz a Lando Norris, bývalí kolegovia z McLarenu.

Carlos Sainz vysvetlil, že táto taktika mu neskrsla v hlave z ničoho nič. Keď sa však k nej definitívne odhodlal, nebolo mu všetko jedno. “Stratégia bola o tom, že som Landa musel trochu trúfalo popohnať s DRS. Pomohlo nám to udržať ich vzadu. Takúto taktiku máte na tratiach ako Singapur vždy odloženú niekde vzadu v mysli. V istej chvíli by sa vám mohla zísť.”

“Ľahko sa však o nej uvažuje, myslieť je na ňu jednoduché. Oveľa ťažšie je ju aplikovať, pretože vás to dostane pod väčší tlak a prináša to so sebou isté riziko,” pokračoval dvojnásobný víťaz veľkých cien za Ferrari. “Musíte sa k tomu odhodlať a vystaviť sa extra riziku. Mal som však pocit, že toto bola moja jediná šanca vyhrať, a ja som vyhrať chcel.”

Keď vrcholila bitka medzi Landom Norrisom a Mercedesmi, Carlosovi Sainzovi sa podarilo vypracovať si menší náskok. V tejto chvíli ho čakalo dôležité rozhodnutie. “Keď sa bránil v šestnástej zákrute a ja som mal pred Landom 1,3 alebo 1,4-sekundový náskok, pri rozhodnutí spomaliť v prvej a tretej zákrute som si hovoril — dúfam, že to vyjde. V opačnom prípade by to na mňa vrhalo naozaj zlé svetlo. Ono to však vyšlo.”

“Niekedy musíte veriť vlastným inštinktom, vlastným pocitom. Ja som im na posledných dvoch víkendoch veril a vyšlo to,” uľavilo sa 29-ročnému Madridčanovi, ktorému bol veľmi vďačný aj Lando Norris. Pilotovi McLarenu bolo jasné, že ho Sainz mohol “nechať v kaši”.

“Ja som nemal potrebu naňho útočiť. Čím viac by som útočil, tým by som bol zraniteľnejší pred chlapcami vzadu. Keby som do toho šiel inak, nebol by som na pódiu. Vedel som, že George ma dostane pod veľký tlak a v štrnástej zákrute som sa musel tvrdo brániť,” vrátil sa k záveru pretekov aj Lando Norris.

A hoci Norris nechcel na Sainza útočiť, Španiel si nemohol byť ničím istý. Pokojne sa mohlo stať, že McLaren bude nenásytný. “Vytvorila sa medzi nami menšia medzera. Keď Carlos spomalil a poskytol mi DRS, bola to veľká pomoc. Veľmi šikovne sme to spoločne zahrali.”

“Jeden druhého by sme mali pozvať na drink,” pousmial sa po úspešnej nedeli Sainz.

Súvisiace články

Diskusia