logo F1online.skF1online.sk

Russell plánuje ovládnuť nedeľné preteky, využiť chce aj taktickú výhodu

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2023

Dnes už môžeme pomerne sebavedomo vyhlásiť, že v nedeľu spoznáme prvého víťaza, ktorý nepochádza z Red Bullu. Kto však bude ten šťastlivec? Ferrari drží pole position, ale najviac si verí na víťazstvo George Russell z Mercedesu.

V kvalifikácii ako posledný pretínal cieľovú čiaru George Russell. Nebolo to však len štatistické ukončenie sobotňajších jázd. Brit sa so svojím časom vystrelil do stratosféry a predbehol dokonca aj jedného z jazdcov Ferrari.

Teraz sa ocitol v červenom sendviči, aký sme v Singapure videli aj v roku 2017 a spomíname si, ako neslávne to dopadlo. George Russell však neplánuje takto skončiť. V nedeľu pôjde dravo za prvou priečkou.

“V nedeľu určite môžeme vyhrať,” sebavedomo vyhlásil George Russell. “Tím pracuje naozaj tvrdo, získavame čas k dobru. Vieme, že Ferrari býva v kvalifikácii veľmi rýchle, čo platí najmä pre mestské okruhy a najmäkšiu zmes C5. Red Bull trochu vypadol a ich strata je zvláštna. Myslím si však, že aj počas normálneho víkendu by sme skončili v najlepšej trojke. Boli by sme v skvelej pozícii zabojovať o pódium. Takto bojujeme o víťazstvo.”

Po prvých troch tréningoch boli fanúšikovia naďalej skeptickí a mnohí boli istotne presvedčení o tom, že Red Bull bude opäť miešať karty na čele. Ani v Mercedese sa netaja tým, že zostali zaskočení. “Red Bull je obrovským prekvapením. Nie je mi jasné, čo sa s nimi stalo. Ani ich pretekové tempo sa nezdalo byť zrovna oslňujúce.”

Možno sme nečakali taký slabý výsledok Red Bullu, ale zároveň ani taký rýchly Mercedes. “Pravdupovediac, my sme to čakali,” kontruje Russell. “Vedeli sme, že na okruhoch s vysokým prítlakom na tom zvykneme byť lepšie. Z auta som mal celý víkend úžasný pocit. Už od letnej prestávky mám dojem, že som s autom celkom zžitý. Stavili sme na skvelé nastavenia a dobre sme zabrali s inžiniermi.”

“Niektorí hovoria, že je to tým mojim novým účesom,” odľahčil na tlačovke pobavený Russell, z ktorého si v padoku uťahujú za nový strih. “Ja vám neviem. Myslím si, že je to o tvrdej práci a užívaní si toho, zabávaní sa.”

Zábava sa ešte len začne, ak sa Russellovi podarí získať druhé víťazstvo v kariére. Na koho si bude treba dať pozor? “Čakám bitku s Ferrari, ale nemali by sme odpisovať ani Landa, aj on mal dobré pretekové tempo, možno aj o trochu lepšie ako Ferrari. Všetko sa však bude točiť okolo degradácie pneumatík a zastávok.”

“Tento víkend je skvelou príležitosťou získať víťazstvo. Stavili sme na inú pneumatikovú stratégiu ako všetci ostatní na rošte, máme po dve sady mediumiek, takže sme jediný tím, ktorý sa môže rozhodovať medzi jedným a dvoma pitstopmi. Vďaka tomu máme veľkú šancu,” zamyslel sa nad pretekovými vyhliadkami.

V Singapure sa však nepredbieha ľahko a papierovo sa nezdá, že by dve zastávky mohli Mercedesu pomôcť. Ak všetci ostatní stavia na jeden pitstop, strieborné šípy by sa tým odsúdili na pád do premávky, ktorá tu môže byť veľmi otravná. Na druhej strane však nad Marina Bay bude visieť hrozba výjazdu bezpečnostného vozidla. Ak sa Bernd Mayländer objaví na trati, bude to vodou na mlyn Mercedesu.

Najlepšie by sa Mercedesu režírovali preteky z čela. Pokúsi sa naň dostať hneď po štarte? “Určite pôjdem do toho, dosť by nám to uľahčilo život. Myslím si, že v pretekoch máme nad Ferrari rýchlostnú výhodu, no ako som povedal, máme aj taktickú výhodu. Preto by som bol celkom uvoľnený, aj keby sme v prvej zákrute boli na druhej, ba dokonca aj na tretej priečke. Sme totiž jediný tím, ktorý môže ísť na dva pitstopy. S opotrebovaním gúm to vyzerá dosť zle. Dúfam, že ich dostaneme pod tlak.”

Súvisiace články

Diskusia