logo F1online.skF1online.sk

Leclerc pred Singapurom „reštartoval“ očakávania Ferrari, ťažký víkend očakáva aj Sainz

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2023

Takúto emocionálnu horskú dráhu si fanúšikovia Formuly 1 ani nepamätajú. Ak odrátame dominantný Red Bull, tak výkonnosť jednotlivých tímov v tejto sezóne mimoriadne oscilovala. Príkladom toho je aj tím Ferrari, ktorý pred dvoma týždňami dokázal potrápiť Red Bull, ale tento víkend v Singapure môže byť pokojne až piaty najrýchlejší.

Pilot tímu Charles Leclerc varuje, že v Singapure začnú všetci od nuly. Bez ohľadu na čiastkový úspech Ferrari v Monze, na okruhu Marina Bay uvidíme úplne odlišný obraz.

Kto by to bol povedal, že Ferrari postaví v tomto roku Red Bullu zatiaľ najväčšiu prekážku na ceste za víťazstvom? Carlos Sainz odolával atakom Maxa Verstappena v Monze štrnásť kôl a za oboma červenými monopostmi sa poriadne vytrápil aj Sergio Pérez. Ferrari si z domáceho okruhu zaslúžene odnieslo tretie a štvrté miesto, ale Singapur bude o inom.

Ide o mestský okruh náročný na prítlak a v takom prostredí sa monopost SF-23 v doterajšom priebehu sezóny príliš neblysol. Táto trať je skôr vodou na mlyn pre monoposty Mercedesu, Aston Martinu a McLarenu.

„Počas víkendu v Monze sme sa mnoho naučili, najmä o slabinách nášho monopostu. Potvrdili sme si, že naše auto je lepšie na tratiach s nízkymi požiadavkami na prítlak,“ povedal vo štvrtok v Singapure Charles Leclerc.

„Tento víkend to bude určite o niečo náročnejšie, ale niekoľko vecí by nám mohlo pomôcť. Po Monze sa nám podarilo porozumieť niektorým skutočnostiam. Aj keď to bude len malý krok správnym smerom, dôležitejšie je, že nám to pomôže pri vývoji budúcoročného auta, čo je pozitívne,“ dodal Leclerc.

Aj malé zlepšenie sa počíta, ale asi nikto neráta s tým, že by Ferrari dokázalo preklenúť stratu, ktorú na podobných typoch okruhov má na Mercedes či Aston Martin, s ktorými v súčasnosti súperí o celkové druhé miesto. Ktovie, možno sa Ferrari v Singapure nezmôže na viac než deviate a desiate miesto.

„Je dosť náročné presunúť sa z víkendu na Monze, kde sme bojovali o tretie miesto a celkom jednoznačne sme boli druhý najrýchlejší tím na trati, na podujatie, na ktorom musíme trochu zresetovať naše očakávania,“ povedal Leclerc.

Podobne je na tom aj jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý novinárom v Singapure povedal, že Ferrari očakáva na okruhu Marina Bay ťažšie podujatie než v Taliansku. „Po dobrom víkende sa vždy cítite motivovaní a pripravení, ale zároveň platí, že Monza je už za nami a teraz sa musíme sústrediť na Singapur. Mal by to byť pre nás ťažší víkend. Musíme však zostať konzistentní, naďalej sa učiť nové veci o aute a postupne ho zrýchľovať,“ povedal španielsky pretekár.

„Monza určite pomohla všetkým zdvihnúť sebadôveru, ale zároveň musíme zostať realistickí. V tomto roku sme sa naučili, že naša výkonnosť z okruhu na okruh kolíše. Dúfam, že by sme v Singapure mohli zopakovať Monzu, ale musíme byť realistickí. Už sme v tomto roku mali trate s vysokými požiadavkami na prítlak a do tejto skupiny patrí aj Singapur,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia