logo F1online.sk

Pérez hodil incident s Markom za hlavu. Hamilton naznačil, že Red Bull ho mal vyhodiť

Sergio Pérez a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2023

Helmut Marko je pri práci s médiami veľmi aktívny. Rakúsky veterán sveta motoršportu patrí k posledným absolventom „starej školy“, ktorá ešte nebola vychovaná v dobe politickej korektnosti. Ľudia jemu podobní sa v rozhovoroch s novinármi neštítia otvorenosti, politikárčenia alebo otvorených výmyslov, keď sa im to práve hodí. Marko sa však v ostatných týždňoch dopustil aj jedného veľmi neuváženého prehlásenia, ktoré okamžite oľutoval.

„Vieme, že sa trápi v kvalifikácii, trpí výkyvmi formy, a to preto, že je Juhoameričan. Z tohto dôvodu nedokáže pravidelne podávať také sústredené výkony ako Max Verstappen alebo Sebastian Vettel,“ povedal pre rakúske médiá Helmut Marko.

Nuž, takéto stereotypy, podľa ktorých majú ľudia určitej národnosti alebo etnika iné vlastnosti ako príslušníci iných národností a etník, sa v dnešnej dobe považujú za absolútne neprijateľné. Aj keď by sme nemali nadužívať slová ako „rasizmus“ alebo „xenofóbia“, takéto slová rozhodne môžeme považovať za nevhodné alebo urážlivé. Nevhodných poznámok a urážok by sa nemal dopúšťať nikto z nás a ak sa nám to náhodou „podarí“, malo by nasledovať ospravedlnenie. Presne to Helmut Marko aj urobil.

Sergio Pérez následne ospravedlnenie prijal a celú nepríjemnosť hodil za hlavu. „Porozprávali sme sa medzi štyrmi očami. Ospravedlnil sa, čo je pre mňa najdôležitejšie. Ideme ďalej. S Helmutom mám naďalej osobný vzťah,“ povedal mexický pretekár.

„Pri podobných situáciách vám veľmi pomôže, keď toho človeka osobne poznáte. Ja viem, že to tak nemyslel. Helmutove ospravedlnenie som prijal, pretože ho osobne poznám a viem, ako to myslel,“ dodal Pérez.

Podľa jeho slov sa ho Markove vyjadrenia nedotkli, ba čo viac, boli nesprávne interpretované. „Ak mám byť celkom úprimný, tak nie, neurazilo ma to. Možno keby tie slová boli inak ladené, tak by som ich musel chápať inak, ale pri zohľadnení všetkého som to nevnímal osobne,“ hovorí Pérez.

„Čokoľvek obaja povieme médiám sa líši od našich súkromných rozhovorov. V každom prípade máme dobrý vzťah a ja viem, že to nesúvisí s naším vzťahom v súkromí.“

„Nedokážem ovplyvniť, čo sa následne bude diať v médiách alebo na verejnosti. Pre mňa je najdôležitejší náš osobný vzťah. Vždy sa budeme rozprávať na trati i mimo nej. Vidíme sa takmer každý víkend. Helmut vám povie, čo si myslí. Podľa mňa by sme mali oceniť jeho transparentnosť k médiám, k svetu a takisto k jazdcom,“ povedal Mexičan.

Nie každý je však ochotný nechať prejsť celý incident bez povšimnutia. Asi sa dalo očakávať, že Lewis Hamilton, vzhľadom na jeho prácu a aktivity v tejto oblasti, sa k celej situácii vyjadrí veľmi podrobne. Keď bol k tomu vyzvaný, otvorene skritizoval nielen Marka, ale aj celý Red Bull za to, ako sa k situácii postavili.

„Neviem, čo sa stalo za oponou, na to sa musíte opýtať Checa, ale za niečo také sa podľa mňa nedá len ospravedlniť a potom je všetko v poriadku. Myslím si, že treba urobiť viac,“ vyhlásil Hamilton.

„Pri podobných vyjadreniach zástupcov príslušných tímov, najmä pilotov, ale aj ľudí v zákulisí, ich zvyčajne prepustia alebo aspoň uvedú, že takéto správanie nepodporujú. Je zaujímavé, že oni to v tomto prípade neurobili, ale nie je to môj tím. U nás by sme sa len tak ľahko neposunuli ďalej,“ hovorí Lewis, čím jasne naznačil, že Marka mal Red Bull za jeho slová vyhodiť.

„Ukazuje to, aké je dôležité pokračovať v našej práci, o ktorú sa snažím spolu so svojím tímom a celým športom. Stále máme pred sebou veľa práce, aby sme sa posunuli vpred a zabezpečili v tomto prostredí viac inkluzivity,“ dodal Hamilton.