logo F1online.sk

Stráviť Abú Zabí 2021 trvalo Hamiltonovi viac ako rok, myslí si Brundle

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2023

Asi ťažko si predstaviť v živote športovca väčšiu výzvu, ako striasť zo seba pocit, že vám neprávom vzali, čo vám patrí. S výnimkou ťažkých zranení či smrti blízkych osôb to musí byť skutočne náročné vyrovnať sa s niečím takým a vrátiť sa do práce.

Pozrite sa na Felipeho Massu. Väčšina verejnosti má z jeho úsilia dosiahnuť „spravodlivosť“ s pätnásťročným oneskorením veľkú zábavu, ale asi nikto z nás by si nechcel každý deň klásť otázku: „Čo by bolo, keby…?“ Po psychickej stránke je to veľmi zdĺhavý a náročný proces, ale niektorí sa skrátka nedokážu zmieriť s tým, že je to minulosť a musia ísť ďalej.

Na Lewisovi Hamiltonovi dnes nebadáme viditeľné jazvy po Abú Zabí. Naďalej podáva špičkové výkony a podarilo sa mu odraziť ataky Georgea Russella. Nebol pritom v komfortnej pozícii, pretože Mercedes po Abú Zabí 2021 vyhral jedinú veľkú cenu a sám Lewis čaká na víťazstvo od Džiddy 2021.

V tejto sezóne je však Hamilton nespochybniteľným lídrom Mercedesu a aj keď vlaňajšiu sezónu zakončil s vyšším bodovým ziskom George Russell, v tomto roku sa mu to takmer určite nepodarí.

Bývalý pilot a dnes expert televízie Sky Sports Martin Brundle sa pri pohľade na súčasné Hamiltonove výkony domnieva, že britský šampión opäť našiel svoje stratené „ja“.

„Osobne si myslím, že Lewisovi trvalo viac ako rok, kým sa vyrovnal s Abú Zabí 2021,“ povedal vo vysielaní Sky niekdajší britský pretekár. „Okrem toho sa mu tiež veľmi nedarilo.“

„Myslím si, že George Russell si taktiež prešiel ťažkým obdobím, ale musíme priznať, že v súčasnosti má z dvojice pilotov Mercedesu prevahu práve Lewis, nielen z hľadiska výsledkov, ale aj rýchlosti. Je to však medzi nimi veľmi tesné,“ povedal Brundle.

Mercedes sa rozhodol v nasledujúcich dvoch rokoch pokračovať s rovnakou jazdeckou dvojicou, s čím sa stotožnili takmer všetci fanúšikovia a experti. Tím urobil správne rozhodnutie. Jazdci v súčasnosti nie sú problémom Mercedesu, ale výkonnosť monopostu, ktorú vyriešite ľahšie, keď udržíte stabilitu so dobre známou spätnou väzbou od jazdcov.

„Kontinuita, porozumenie vašim jazdcom, porozumenie spôsobu ich práce a ich požiadaviek na auto, dáva pre váš tím v tejto situácii dokonalý zmysel,“ prehlásil Brundle. „Niet pochýb o tom, že Hamilton a Russell predstavujú skvelú jazdeckú dvojicu. Je to tiež dostatočne skoro, takže celý tím vie, kam smeruje v nasledujúcom roku.“