logo F1online.sk

Schumacher čakal na úspech roky, počkám aj ja, hovorí Russell

George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 9. 2023

George Russell „zabil“ tri roky v nekonkurencieschopnom Williamse. Po povýšení do Mercedesu sa preto nádejal, že ak nebude vyhrávať preteky, tak prinajmenšom bude zbierať na pravidelnej báze pódiá. V prvej sezóne u „strieborných šípov“ to ako tak platilo. V tej druhej sa však Brit ocitá vo výsledkovej listine medzi troma najlepšími  iba sporadicky. Napriek tomu nepodlieha negatívnym emóciám, zostáva trpezlivý a verí, že má pred sebou svetlé zajtrajšky– koniec-koncov aj taký Schumacher sa na úspechy s Ferrari načakal roky.

Zatiaľ čo Lewis Hamilton obdržal do vienka víťazný monopost hneď po svojom vstupe do Formuly 1, taký Max Verstappen a napríklad aj Michael Schumacher po prestupe do Ferrari, sa na autá, s ktorými bolo možné vyhrávať tituly, načakali roky.

George Russell preto nad súčasnou formou Mercedesu nezalamuje rukami a verí, že obdobný príbeh ako Holanďan s Nemcom, napíše aj on sám. „Max strávil v Red Bulle štyri roky, kým dostal šancu skutočne zabojovať o titul,“ uviedol rodák z Norfolku pre Autoweek.

„To isté platí aj pre Schumachera. Úspech s Ferrari dosiahol až štyri roky po tom, čo získal titul majstra sveta [za Bentton]. Aj keď sa naňho všetci pozeráme ako na chlapíka, ktorý bol vo Ferrari dominantný a vyhral takpovediac všetko, trvalo štyri alebo päť rokov, kým dosiahol úspech.“

Hoci si Mercedes v súčasnosti nepočína podľa predstáv, Russell ani len na okamih neuvažoval nad tým, že by tím so sídlom v Brackley a Brixworthe opustil. Víťaz vlaňajšej Veľkej ceny Sao Paula nedávno predĺžil s „meďákom“ kontrakt o ďalšie dva roky, počas ktorých bude aj naďalej sparing partnerom Lewisa Hamiltona.

„Na tejto cesto stojíme bok po boku. Je to, akoby sme boli navzájom zviazaní,“ povedal 25-ročný Brit na margo svojho pôsobenia v Mercedese. „Sme ako manželský pár, sme v tom spolu. Nazdávam sa, že pokiaľ ste v Mercedese alebo Red Bulle, môžete si byť istý, že ak zrovna nevyhrávate, tak ste tomu druhému v pätách. Nechcel by som byť nikde inde, než tu.“

„Mercedes bol ten, kto vo mňa veril. Oni sú tí, ktorí ma podporovali. Cítim, že mám v podstate povinnosť splatiť im vieru vo mňa a ich lojalitu. Chcem zo seba odovzdať to najlepšie a nakoniec s nimi získať majstrovský titul – to je môj sen a cieľ,“ uzavrel Russell.