logo F1online.sk

Sainz starší nechápe rozhodnutia Ferrari: Raz rozhodnú tak, potom zas inak

Frédéric Vasseur a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 9. 2023

Vymyká sa interná dynamika Frédéricovi Vasseurovi z rúk? Vo Ferrari váhajú pri otázke tímovej réžie, čo sa môže vypomstiť. V ostatných mesiacoch sa niekoľkokrát stalo, že Carlosovi Sainzovi nebolo umožnené bojovať s tímovým kolegom. Aj keď bol na mäkších pneumatikách, Ferrari váhalo s vydaním pokynu Leclercovi, aby uvoľnil cestu. V Taliansku zas dostali na boxovom múre tímu príležitosť chrániť Sainza a umiestnenie na stupňoch víťazov, ale nakoniec umožnili obom pilotom pretekať.

Vágny rozkaz neriskovať si obaja piloti vysvetlili po svojom a od kolízie ich niekoľkokrát delili doslova centimetre. Samozrejme, je rozdiel, keď sa niekto dožaduje tímovej réžie a keď si niekto snaží vybojovať svoju pozíciu na trati.

Leclerc od tímu nežiadal, aby mu Sainz uvoľnil cestu, čo Carlos v minulosti urobil niekoľkokrát a nebolo mu vyhovené. Chlapci si to mohli vybaviť medzi sebou, ale bolo to dobré rozhodnutie? Veď Scuderia riskovala hotovú katastrofu.

Sainz z tohto súboja vyšiel víťazne a pre celý jeho tábor bola Veľká cena Talianska obrovským politickým triumfom. Carlos má momentálne viac bodov ako Charles, na domácej pôde vystúpil na pódium a v priamom súboji porazil tímového kolegu. Dá sa preto očakávať, že sa to pokúsi maximálne využiť.

Stalo sa. Po pretekoch pre španielske médiá prehovoril jeho otec Carlos Sainz senior, ktorý je ako ostrieľaný pretekár veľmi znalý pomerov. Aj Helmut Marko asi pred rokom povedal, že atmosféra v Toro Rosso medzi jeho synom a Maxom Verstappenom bola „toxická“. Nemalú zásluhu na tom vtedy vraj mali podľa zdrojov v padoku aj ich otcovia. Aj keď o ňom často nepočuť, je zrejmé, že dvojnásobný majster sveta v rely je v zákulisí veľmi aktívny a využije každú príležitosť zabojovať za svojho syna.

Inak tomu nebolo ani po Veľkej cene Talianska, keď Carlos vybojoval dôležité interné víťazstvo a vyslal tým celému Ferrari jasný odkaz, ktorý podporil aj jeho otec svojimi vyjadreniami pre médiá.

„Viac-menej som vedel, ako to bude vyzerať, teda možno okrem posledných kôl, čo som naozaj nečakal,“ prehlásil Sainz starší pre DAZN po skončení nedeľných pretekov. „Vedel som, že oba Red Bully sa priblížia a budú veľmi silné, tiež som očakával rýchleho Charlesa.“

„Bol to víkend, z ktorého môžeme mať veľkú radosť. Od prvej minúty bol Carlos v dobrej forme a pódium s Ferrari v Monze je veľmi dobrý výsledok,“ povedal 61-ročný šampión rely a štvornásobný šampión Dakaru.

Ten sa následne pustil do rozoberania rozhodnutí na boxovom múre Ferrari, kde svojich jazdcov inštruovali prostým rozkazom „neriskovať“, ktorý si obaja vyložili dosť široko. Aj keď sa Sainz dožadoval tímovej réžie, Ferrari mu nevyhovelo, čo jeho otec hodnotí ako pomerne nekonzistentné rozhodnutie.

„Je to zvláštne. Raz rozhodnú tak, potom zas inak. Carlos sa musí pýtať a rozumieť stratégii, takisto prečo niekedy môžu na seba útočiť a inokedy nie,“ povedal Sainz, ktorý počínanie Ferrari pochopil tak, že odteraz sa už k žiadnej tímovej réžii nepristúpi.

„Preferujem, aby sa pokračovalo bez akejkoľvek tímovej réžie alebo niečoho podobného. Carlos vyslal tímu jasnú správu, čo kvitujem,“ dodal.

Súvisiace články