logo F1online.sk

Sainz v súboji s Verstappenom krátko veril v konečné víťazstvo

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 9. 2023

Carlos Sainz držal na Veľkej cene Talianska vedenie do začiatku pätnásteho kola. S výnimkou pilotov Red Bullu to v tejto sezóne nikto nedokázal a španielsky pretekár so svojím monopostom prekvapil nejedného skeptika, podľa ktorého malo Ferrari potenciál udržať vedenie maximálne pár kôl. Sám Sainz po pretekoch priznal, že v kútiku duše veril v senzačné víťazstvo.

Triumf Ferrari na domácej pôde je sen hodný snívania. Po senzačnej sobotnej pole position sa Carlos dokázal ubrániť úvodným atakom Maxa Verstappena a skvelá maximálna rýchlosť Ferrari nakrátko rozhodila aj dovtedy sebavedomého Holanďana.

Riskantná hra Scuderie k nečakanému triumfu neviedla. Sainz však priznal, že krátko skutočne veril v splnenie veľkého sna. „Áno, asi v polovici prvého stintu,“ povedal Carlos.

„Mal som pocit, že to mám celkom pod kontrolou, ale potom som okolo desiateho až dvanásteho kola začal cítiť, že ľavá zadná pneumatika odchádza oveľa skôr, ako by som čakal.“

„V tom momente som si uvedomil, že som si zo svojich pneumatík vzal až príliš, pravdepodobne preto, aby som Maxa udržal za sebou,“hovorí Sainz.

„Opotreboval som ľavú zadnú pneumatiku až príliš a zvyšok pretekov malo byť veľkým utrpením, pretože prezutie na tvrdé pneumatiky muselo prísť skôr, čo znamenalo dlhý druhý stint. Presne to sa stalo a môj pocit bol správny. Úprimne povedané, nečakal som, že pneumatiky budú degradovať tak veľmi, ale zjavne som na to tlačil veľmi tvrdo v snahe udržať ho za sebou. Pravdepodobne ešte tvrdšie, ako som mal,“ dodal Sainz.

Bol to očakávaný scenár, keďže Ferrari nasadilo tenučké zadné krídlo, ktoré sa v kvalifikácii veľmi hodilo, ale v pretekovom tempe výrazne zvýšilo opotrebovanie pneumatík. Red Bull svoju výkonnostnú prevahu aj výhody väčšieho krídla pretavil v double, aj keď to bol zrejme najtesnejší súboj o víťazstvo v doterajšom priebehu sezóny.

Za pokus to určite stálo a vzhľadom na okolnosti nie je pre Ferrari neúspechom ani tretie a štvrté miesto. „Samozrejme, že teraz som veľmi spokojný, pretože tretie miesto pred domácimi fanúšikmi je asi ten najlepší výsledok, ktorý sme mohli dosiahnuť,“ povedal Carlos.

„Ako sa aj očakávalo, Red Bull bol o dosť rýchlejší než my. Skúsil som všetko, snažil som sa ich udržať za sebou, najmä v prvom stinte v súboji s Maxom. Takmer ma to stálo pódium, pretože to znamenalo, že som svoje pneumatiky využíval oveľa viac, než by mi bolo milé. Ku koncu stintov som bol veľmi zraniteľný.“

„Neustále som bol pod veľkým tlakom, najprv zo strany Maxa, potom Checa a potom Charlesa. Nakoniec som dokázal udržať tretie miesto, ale bolo to veľmi náročné,“ dodal Sainz.