logo F1online.skF1online.sk

Sainz obetoval záver stintu: Musel som to skúsiť

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Veľká cena Talianska je pre Ferrari jednoznačne najdôležitejšou v sezóne. Carlos Sainz si to po štarte veľmi dobre uvedomoval, a preto sa s vypätím všetkých síl snažil udržať prvú priečku. Robil to aj s vedomím, že si tým môže podpísať svoj ortieľ.

Klobúk dolu pred Carlosom Sainzom za obrannú jazdu, ktorú predviedol počas súboja s Maxom Verstappenom, Sergiom Pérezom a napokon aj Charlesom Leclercom. Stačilo vám však počuť vysielačku Sergia Péreza, aby ste zistili, aký bol Španiel pri svojej obrane úspešný.

Ferrari však rýchlostne nemá na Red Bull, a tak jediným rovnocenným súperom mu bol Charles Leclerc. Ten prehlásil, že ho interný duel veľmi bavil. “Neviem, či by som to označil za dobrú zábavu, no istotne sme zviedli veľmi tvrdý súboj,” prikývol Carlos Sainz, ktorý sa druhýkrát v kariére postavil na pódium v Monze. Tentoraz však nie vo farbách McLarenu, ale v obľúbenej červenej.

Cieľom však bolo víťazstvo, aj keď veľmi vzdialeným. “Vydával som zo seba absolútne maximum, a to hlavne v úvode oboch stintov. Neskôr som za to azda zaplatil vysokým opotrebovaním pneumatík. Ku koncu stintov som bol veľmi zraniteľný. Musel som to však skúsiť,” hovorí o svojej veľkej túžbe uspieť pred desiatkami tisíc tifosi.

Následne pokračoval: “Dnes to bolo treba skúsiť a vydať zo seba absolútne maximum, aby som vyhral a pokúsil sa udržať pred Red Bullmi. Nakoniec som získal pódium, a dosť dlho sa mi ich darilo držať za sebou.” Nič netrvá večne, najmä nie so žrútom pneumatík SF-23.

Ktovie, koľko vlasov si fanúšikovia Ferrari vytrhali pri sledovaní súbojov Carlosa Sainza s Red Bullmi, a koľkí z nich ošediveli pri bitke s Leclercom.

“Freda mi je trochu ľúto, pretože na boxovom múriku to muselo byť o nervy,” usmieval sa Sainz. “Bol to súboj na limite, ale aj s rešpektom, ktorý je medzi tímovými kolegami. Spravili sme maximum pre to, aby nedošlo ku kontaktu.”

“Bolo to tvrdé pretekanie. Vždy mi je potešením, keď môžem súperiť s Charlesom. Je to skvelý pretekár rovnako ako Max a Checo. Dnes sme sa zabavili a ja dúfam, že ste si to užili,” prihovoril sa k fanúšikom.

“Nakoniec sme obsadili tretie a štvrté miesto, čo je pre tím najlepší možný výsledok. Som naň veľmi hrdý, že sme to po Zandvoorte takto otočili, získali slušné body do konštruktérskeho šampionátu a posunuli sa na tretie miesto. Treba aj naďalej bojovať,” odkázal v bojovnom duchu.

Carlos Sainz na záver poukázal na dve veci, ktoré nutne treba zlepšiť. “Od Zandvoortu sme spravili veľký pokrok. Cez víkend sme boli najlepší zo zvyšku sveta, čo je s prihliadnutím na okolnosti pre náš tím dobrý výsledok. Potrebujeme skrátka popracovať na našom tempe, lepšie pochopiť pneumatiky. Dnes bolo zrejmé, že sme boli k pneumatikám o čosi agresívnejší a trochu nám chýbala rýchlosť.”

Súvisiace články

Diskusia