logo F1online.sk

Vettel ženie Verstappena dopredu a želá mu dvanásť víťazstiev za sebou

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Možno ste sa dnes zamysleli, čo by Sebastian Vettel povedal na to, keby jeho rekord prekonal zrovna Max Verstappen v Red Bulle. Helmut Marko prezradil, že Nemec drží svojmu nástupcovi v rakúskej stajni palce. Rekord by mal vraj pokoriť takým spôsobom, že ho už nikdy nikto neprepíše.

Ak nie ste veľkým fanúšikom Maxa Verstappena, zrejme vás už reči o prekonaní toho či onoho rekordu začínajú unavovať. Nič sa však nedá robiť. Keď sa píše história, len málokedy sa stane, že všetci sa ocitnú na jednom brehu. Tentoraz je na tom víťaznom rodák z Hasseltu.

V dnešných pretekoch bude útočiť na desiate víťazstvo v sérii, pri čom mu aj Sebastian Vettel pred televíziou bude držať palce. “Sebastian vôbec nežiarli. Nedávno mi poslal správu, že by sme si mali dať za cieľ zisk dvanástich víťazstiev v rade, aby tento rekord zostal v našich rukách už naveky,” prezradil Helmut Marko v Taliansku.

Športový poradca Red Bullu a dlhoročný šéf jeho jazdeckej akadémie mal pri výbere svojich jazdcov šťastnú ruku. Z oboch vychoval majstrov sveta, a tak dnes ich môže porovnávať. “Verstappen aj Vettel sú skvelí jazdci. Je fantastické, že sme mali v tíme dvoch takých skvelých pilotov, veľmi nás to teší,” raduje sa víťaz 24-hodinovky v Le Mans.

“Povedal by som, že Sebastian bol taký strategicky orientovanejší pracant. Vŕtal sa v každom jednom detaile,” spomína na začiatok minulého desaťročia Marko. “Max je skôr čistokrvným pretekárom, ktorý inžinierom vysvetlí, čo od nich chce a následne sa vyparí.”

Každému vyhovuje niečo iné a každý sa k úspechom dostal inou cestou. “Sebastian mal výhodu, že už na začiatku mal lepšie auto. Čiastočne práve to mu umožnilo vyhrať štyri šampionáty medzi rokmi 2010 a 2013.

Na rozdiel od neho Max Verstappen sa dlhšie trápil. “Samozrejme, Max spočiatku nemal túto výhodu. Teraz na ňom môžete vidieť, že sa stále zlepšuje, dokonca aj po zisku prvého titulu v roku 2021. Jeho minulotýždňový výkon v Zandvoorte hovorí sám za seba. Či bolo sucho, či pršalo, alebo panovali podmienky niečo medzi tým, bol veľmi dominantný.”