logo F1online.sk

Minúť peniaze teraz a ušetriť o rok. FIA varuje tímy pred obchádzaním pravidiel

Mugello, VC Toskánska, Štartový rošt
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2020

V sezóne 2021 bude prvýkrát platiť rozpočtový strop. Najskôr začne na sume 145 miliónov dolárov a v nasledujúcich rokoch sa bude postupne znižovať. Prvý rok bude ale z pohľadu financií aj najnáročnejší; okrem výdavkov spojených so sezónou 2021 budú musieť totižto tímy vyvíjať i autá novej generácie.

To otvára priestor na špekulovanie a obchádzanie rozpočtových pravidiel. Niektoré tímy sa obávajú toho, že ich konkurencia začne teraz bezbreho míňať, aby budúci rok nemusela. Umožňuje to fakt, že tohtoročné autá sa budú veľmi podobať tým budúcoročným.

Jedným zo spôsobov je v závere tohto roka sa predzásobiť súčiastkami a o rok ich postupne odoberať zo skladu namiesto toho, aby si ich nechali vyrobiť. Vďaka tomu sa ušetrí istý obnos peňazí, a ten možno investovať do vývoja auta pre rok 2022 — tímy majú aj tak povolené začať s jeho vývojom až v januári.

Podľa zahraničných zdrojov FIA v piatok večer upozornila tímy, aby nad takýmto predzásobením sa súčiastkami neuvažovali. Pravidlá ohľadom financií chce kontrolovať naozaj dôsledne.

“Už sa začali nejaké rozhovory o ľuďoch, ktorí by sa tento rok pokúšali naskladniť si súčiastky — a to ešte bez rozpočtového stropu — na budúci rok, čo by vám umožnilo minúť viac z budúcoročných peňazí na rok 2022,” prezradil šéf McLarenu Zak Brown. “Myslím si, že FIA to zaregistrovala a má to pod kontrolou. Zavedie pravidlá, aby obmedzila možnosti teraz minúť veľa peňazí na rok 2021, čo by vám umožnilo minúť peniaze z roku 2021 a získať pred sezónou 2022 výhodu.”

Brown zatiaľ nemá informácie o tom, že by niektorá stajňa v padoku mala takéto plány. “Nie som si vedomý toho, že by to niekto robil. Ľudia to ale budú robiť do maximálnej možnej miery, do akej budú môcť. Ale opakujem, že keďže FIA to má pod kontrolou, nemyslím si, že niekto bude schopný míňať aj viac ako vymedzujú pravidlá.”