logo F1online.skF1online.sk

Wolff o novej Hamiltonovej zmluve: Chceli sme sa vyhnúť výstupným klauzulám

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2023

Lewis Hamilton má “v kapse” novú zmluvu, tentoraz dvojročnú. Toto Wolff vysvetlil, že nový kontrakt nechceli naťahovať na príliš dlhé obdobie, aby sa vyhli náročným rokovaniam súvisiacimi s výstupnými klauzulami a nesplnenými očakávaniami.

Dlhovekosť Fernanda Alonsa je v modernej Formule 1 skôr raritou. Ani Lewis Hamilton už nie je najmladší a hrozí, že časom jeho výkonnosť začne klesať. Aj toto bol dôvod, prečo Alpine pred rokom Alonsovi neponúkal viacročný kontrakt.

Z pohľadu Mercedesu by takisto bolo rozumné poistiť sa a do dlhšieho kontraktu zakotviť výkonnostnú klauzulu. Podľa vyjadrení Tota Wolffa sa však zdá, že toto pri rokovaniach nebol problém. Mercedes sa podľa všetkého nebál výkonnostných výpadkov na Hamiltonovej strane, no čo je dôležité, sedemnásobný šampión bude mať šancu pred rokom 2026 zhodnotiť, či stále verí svojej stajni a jej potenciálu pred príchodom nových pravidiel.

“Toto je dynamické prostredie. Podpísať päťročný kontrakt znamená, že potrebujete diskutovať aj o potenciálnych výstupných klauzulách pre prípad, že by sme mu neposkytli schopné auto,” povedal pre Sky Sports F1 Toto Wolff, šéf Mercedesu. “Preto sme sa tým nezaoberali. Povedali sme si, že dva roky predstavujú dohľadnú budúcnosť a na dva roky sa vzájomne zaviažeme.”

Ešte v júni sa v médiách objavila informácia, že prieťahy v rokovaniach spôsobila aj nutnosť jednať so šéfom Daimleru Olom Källeniusom. Lewis Hamilton údajne chcel riešiť aj “život po Formule 1” a udržať si väzby na značku, s ktorou prežil veľkú a najúspešnejšiu časť svojej kariéry. To však presahovalo kompetencie Tota Wolffa.

“Jeho úloha v tíme bude dlhodobejšia, dokonca aj keď sa rozhodne zavesiť pretekanie na klinec. Neviem si však predstaviť, že by jazdil v inom tíme. On bude vždy, aj mimo náš šport, tým ikonickým jazdcom a osobnosťou. Veľmi dúfam, že naše kariéry a naša púť bude siahať až za pretekársky svet,” uviedol na túto tému Wolff.

Zároveň s predĺžením Hamiltonovej zmluvy sme sa dozvedeli aj o novom kontrakte pre Georgea Russella. Dvojica bude pretekať bok po boku až do roku 2025. Z pohľadu mladíka to však nie je nič prekvapivé, keďže práve on by mal po Hamiltonovi prevziať štafetu lídra stajne.

“Verím tomu, že dve strany držia pokope, kým je to pre obe prospešné,” komentuje spoluprácu s Georgeom Russellom. “My potrebujeme vyrobiť rýchle auto a potrebujeme rýchlych jazdcov. Jeden veľmi známy futbalový tréner mi raz povedal, že ak sa dobrý hráč rozhodne ísť niekam inam, nikdy mu v tom nebude brániť. Ak niekto chce vymeniť tím alebo jazdca, skrátka by to mal spraviť.”

To zatiaľ nie je prípad strieborných šípov.

Súvisiace články

Diskusia